Градски семеен пикник


11751804_10204374175945845_235219254_oИЗ „ГЛАСЪТ НА ДЕЦАТА”: В събота късен следобед …..

Сдружение „Бъдеще за децата” проведе градски семеен пикник

 

Инициативата е част от поредица събития, насочени към общността като част от проект „Гласът на децата”, изпълняван от „Бъдеще за децата” и финансиран в рамките на Програмата за подкрепа на НПО в България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2009-2014 г.” (www.ngogrants.bg). Целта му е да бъдат привлечени повече съмишленици и доброволци към каузата на казанлъшкото сдружение – да бъдат подкрепяни децата и семействата в риск.

Семейният пикник се случи на 18 юли от 17.00 часа в парк „Тюлбето”, на поляната зад Тракийската гробница. Организаторите се бяха погрижили да предоставят на казанлъчани и всички гости семейни и спортни игри – федербали, футбол и волейбол, въжета за скачане, обръчи, фризби, много забавления и изненади…
Желанието на екипа по проекта е било семейният пикник да е с опознавателен характер, поради което бяха подготвили за участниците  игри, които да позволят общуване и осъществяване на контакт между всички семейства, импровизирана семейна изложба и още  – можем ли да познаем детето си със завързани очи…. С една дума – няколко забавни часа на открито. „Идеята ни беше да се съберат цели семейства сред природата, които да се забавляват заедно. Нашата цел е по различни начини да създадем предпоставка за общуване между цели семейства, нови контакти и да покажем, че можем да прекараме времето си приятно в най-близкия парк със своите деца и семейства. И това се случи! През слънчевата събота, няколко семейства, се включиха и забавляваха заедно в организираните игри. Участниците бяха разделени на семейни отбори. И така до късните часове на вечерта, с много настроение, родители и деца показаха, че могат да се забавляват заедно!”, споделят от Сдружението.
Екипът на сдружение „Бъдеще за децата” и доброволците успяха да изведат на преден план само положителни емоции у всеки участник. И както повелява традицията всички участници си тръгнаха с Грамота за участие и споменът за един чудесно прекаран юлски уикенд.
В подготовката и реализацията на семейния пикник активно се се включиха доброволците към организацията. Инициативата „Семеен пикник” се проведе и с подкрепата на община Казанлък.
 „Семейния пикник” е нещо, което може да се случва по всяко време. Сложете най-хубавата премяна –усмивката! След това вземете най-ценното със себе си – семейството! Едно одеяло под мишница, малко игри – и изберете една поляна! В нашия град има достатъчно паркове, поляни и местности, подходящи за това! Благодарим на всички, които се присъединиха към тази инициатива, в изминалия съботен следобед!”, допълват от сдружението.
И още: Всеки петък, в часовете преди обед до края на лятото, организацията предлага на своите гости приказни приключения и много изненади. Всяка седмица е посветена на различна приказка – автор, народност и т.н. През месец септември в късните часове на деня, сдружение „Бъдеще за децата” ще организира и „Лятно кино”. Инициативата „Приказна седмица” продължава до 18 септември.
Всички събития ще се състоят на ул. „Войнишка” 25 /Комплекса за социални услуги/, западно от парк „Розариум”, където се помещава сдружение „Бъдеще за децата”. Идеята на младите специалисти е провеждайки кампаниите на място, да се създаде предпоставка малки и големи, да припознаят Сдружението, като свое място за изява, да проявят интерес към дейността му и да бъдат част от нови доброволчески и благотворителни проекти.
Общо 14 събития ще бъдат осъществени в „Дейности насочени към общността” – 12 „Приказни седмици”, 1 „Семеен пикник” и семейното приключение – „Опознай града”. „Гласът на децата” е с продължителност 10 месеца и включва реализацията на четири основни дейности, с цел повишаване на гражданската информираност – „Е-бюлетин”, „Запознаването с възможностите за подкрепа на деца”, „Клуб млад доброволец”, „Дейности насочени към общността”. Проектът се осъществява в подкрепа на алтернативните социални услуги за деца – Център за обществена подкрепа – и Център за социална рехабилитация и интеграция за деца – гр. Казанлък.
За организацията и провеждането на отделните дейности по проекта, сдружение „Бъдеще за децата” ще разчита на своя екип, на приятели, доброволци, партньори, институции и местна администрация.
След приключването на проекта се очаква да бъде отчетено подобряване и засилване на връзката НПО-граждани и повишаване на активното гражданство, участие на все повече доброволци в инициативите на казанлъшката неправителствена организация.

––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

Този документ е създаден с финансовата подкрепа на Програмата за подкрепа на неправителствени организации в България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Цялата отговорност за съдържанието на документа се носи от Сдружение „Бъдеще за децата” и при никакви обстоятелства не може да се приема, че този документ отразява официалното становище на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Оператора на Програмата за подкрепа на направителствени организации в България.