ДА БЪДА ИЛИ ДА НЕ БЪДА


da-si-roditelДа бъдеш родител не е никак лека задача, особено на дете между 1 и 3 години. Това си е направо предизвикателство. Безкрайна смяна на настроенията, тръшкане, инат, неизчерпаема енергия, дни, в които ти иде да си скубеш косите,но малките магьосници имат невероятната способност да ни накарат да забравим всичко това за секунди, само и само да споделим тези скъпоценни моменти с тях.

 

10 причини, заради които си заслужава да бъдеш родител


 1. Първите думички 

  Едва ли има майка, която не се е развълнувала от щастие, чувайки заветното „мамо‘ о устата на своето дете. А това е само началото. С всеки изминал ден детето все по-смело експериментира с думичките и не спира да ни изненадва приятно.
 2. Начинът, по-който ходи след събуждане 
  Все още сънени, но вече готови за подвизи – това описание може би пасва идеално на всяко малко дете. А клатушкащата се, рошава фигурка в коридора е най-сигурния знак, че денят ще бъде прекрасен.
 3. Да държиш ръката му в своята 
  Едно чувство, което не може да се опише с думи, но всяка майка е изпитвала. Било то по време на разходка или пък небрежно протегната в леглото, малката ръчичка търси тази на мама, за да му даде сигурност, спокойствие и топлина. Нима не си заслужава?
 4. Блясъкът в големите им, невинни очи 
  Забелязвали ли сте как сияят от радост детските очи – вълшебно е. А вглеждали ли сте се в тях, когато се доближат близо до лицето ви, за да потъркат носле или челце във вашите – това е един от моментите, които никога не искате да свършват, нали?
 5. Когато пеят и танцуват 
  Само децата могат да се забавляват толкова истински – без срам и притеснение. Просто правейки това, което чувстват. За тях няма странни движение или фалшиви тонове, всичко е една красива игра, която само ни напомня колко много ги обичаме.
 6. Когато имитират възрастните 
  От съвсем малки децата са имитатори, а колкото повече порастват, толкова по-забавно става. Страхотно е да ги гледаш как хранят и обгрижват любимата си кукла или пък се опитват да „сготвят“ , изваждайки всички тенджери, чинии и чаши от шкафа. А когато включат и думите – всички се разтапят от умиление.
 7. Смехът им 
  Най-истинският и неподправен смях е детският. Те се смеят, само на това, което наистина е смешно за тях, смехът им идва от сърцето и цялото им същество грее … бъдете честни, нима дори 5 минути смях и усмивки, не заличават безсънните нощи, тръшкането и белите?
 8. Радостта им от малките неща 
  Удивително е как нещо съвсем малко – като паднало листенце или интересно камъче може да заинтригува искрено едно дете. Те могат да бъдат наши учители, защото в забързания свят на възрастните, често забравяме за красотата на малките неща и подценяваме тяхната стойност.
 9. Енергията да учат нови неща 
  Децата буквално попиват новите неща, за тях да помагат вкъщи не е досадно задължение, а повод за гордост, защото така се чувстват като пълноценна част от семейството. Гласувайте им доверие и не само ще получите малко отмяна, но и ще забележите голям скок в цялостното им развитие.
 10. Начинът, по който казват „мамо“, когато са болни или уплашени 
  Когато има гръмотевична буря или събуват кошмар, когато ги боли нещо или не се чувстват добре, когато имат нужда от прегръдка, на света има само един човек, който може да им помогне и това е „мама“. Просто защото обятията на „мама“ винаги са и ще бъдат най-сигурното място на света!