Да бъдеш баща: Татко, от който всички се възхищават


5 стъпки за изграждане на близост с детето

Няма как таткото, който с една рака държи 3-годишен малчуган, с друга бута количка, а в зъби стиска покупките от магазина, да не извика възторг и умиление у всеки.
Вероятно сте виждали и бащи със слинг, от който наднича главичка на бебе. И събират погледите на всички. А не би трябвало това да прави толкова силно впечатление. Нали в края на краищата това са негови деца, а той поделя по равно със съпругата задълженията си. И все пак прави впечатление. Защото, трябва да си признаем, че подобни бащи са по-скоро изключение.
Какво може да се направи, ако искате да сте татко за пример, разказва откъсът от книгата „Емоционалният интелект на детето“ .

Променете графика си

Ако единственото време, което можете да прекарате с децата е сутрин на път за детската градина или за училище, опитайте да отложите работните си срещи един час по-късно. Така няма да бързате, ако то има нужда от вашето внимание, няма да сте изнервен до краен предел и няма да реагирате остро на капризите му.
Хлапето от своя страна няма да изпитва обичайния стрес, свързан със сутрешното бързане и хроничен недостиг на време. Ще е сигурно, че до него има спокоен и силен човек – неговия татко, с който винаги е приятно да прекара времето си.

Включете се активно в грижите за детето

По правило готвенето, храненето, къпането, приспиването – всички грижи, от които малкото дете има нужда, са отговорност на майката. А те са напълно по силите и възможностите на всеки татко.

Те са важна част от живота на детето и включват не само вербален и емоционален контакт, но и физическа близост.

Прекарайте качествено времето, в което сте заедно

Не е важно колко време можете да отделите на своите деца, важно е доколко вие сте отдадени на това, които правите заедно. Ако днес имате възможност да бъдете няколко часа със сина си, не планирайте успоредно с това да напишете доклад, да направите отчет или да прегледате лекциите, които са останали от миналата седмица непрочетени. Подобна амбиция ще разочарова и двама ви. Просто поиграйте заедно.
Игрите с татко често са свързани с физическа близост, те са по-шумни и рисковани. Именно благодарение на тях хлапетата усвояват важни социални навици: как да взаимодействат с партньорите си, как да разгадават реакциите им, как да се успокоят, когато играта свърши.

Не изпадайте в крайности

Ако рядко имате време за детето (чести командировки, пътувания, развод), не се опитвайте да превръщате в празник, всяка ваша среща. Така детето ще си изгради неправилна картина на живота, в която майка му се занимава с дисциплина и битовизми, а татко участва само във веселата и забавна част.
Включете се във всекидневните задължения – направете заедно вечеря, напазарувайте, заведете детето на автосервиза …
Общите задължения също остават спомени завинаги.

Дръжте курса

Ако са ви нужни няколко минути, за да си спомните как се казва най-добрият приятел на сина ви, значи имате проблем. Нарисувайте във въображението си картина на неговите ежедневни занимания. Там ще присъстват места, събития, хора, които могат да повлияят на неговите мисли и чувства. Като програма минимум огледайте добре дневния му режим: кога и какви уроци има, в какви състезания предстои да участва – така ще ви е по-лесно да се ориентирате какви емоции движат детето.