Играчките – светът на детето


Автор:

Играчките са средство, чрез което детето открива света, развива сетивата и уменията си

Галя Георгиева Гевгалова, социален работник в Център за обществена подкрепа – гр. Казанлък; водещ на Работилица за родители „Да пораснем заедно“; специалист „Семейно консултиране“

Играчките са нужни на децата не само за развлечение, но и за развитие, обучение и провокация на психическите и физическите им функции.  В желанието си да задоволим нуждите на децата от игри, ние, родителите, закупуваме много и разнообразни играчки, които понякога не съобразяваме с нуждите на детето според възрастта. Така мъниците ни се оказват презадоволени, затрупани със забавления и губят способността да се радват на притежанията си. Или пък всички шарени играчки стоят накуп някъде из стаята и детето дори не ги поглежда. Нужни са малко, но качествени играчки, които наистина да предизвикват интереса на мъничето. Затова ви давам няколко идеи по възраст с кратки аргументи защо да изберете точно тази играчка,а преди това съветвам:

 позволете на детето си да си почине от игри;

– не ограничавайте пространството и движението на детето до детския кът у дома;

правете разходки сред природата колкото е възможно повече и играйте активни игри на двора или площадката, които спомагат за подобряване на настроението, благополучието, съня и апетита;

 избягвайте големите плюшени играчки в най-ранна детска възраст. Според психолозите, плюшеното животинче не бива да е по-голямо от главата на детето, тъй като действа плашещо за мъника, а очите му ще се напрягат извънредно ако обграждащите го играчки са в прекалено големи размери. Също така, то се затруднява да ги хване и премести, защото са тежки, съответно от тях няма кой знае колко голяма полза;

има играчки, които дори възрастните не могат да определят какво точно представляват. 

Животно, което живее само във фантазията на създателя му или мутант от някое анимационно филмче. Това не е добра идея за подарък на няколко годишно хлапе, което тепърва ще трябва да научи за реално съществуващите животни;

играчките с резки и силни звуци са вредни за психиката на детето, да не говорим и за тази на родителите, които ще трябва да слушат многократно това недоразумение;

избягвай заниманията, които предизвикват агресия. Например играчките, които копират оръжия или военни машини;

 

И последно, но най-важно – опитайте се да отделяте на детето колкото се може повече внимание и любов, тъй като никоя скъпа играчка няма да може да му ги даде!

 

Играчка за дете от 0 до 3 месеца

Ярка играчка за окачване /висулка/ въртележка – закачаме я над креватчето на детето така, че да е пред очите му на разстояние около 25 см. Веднъж на всеки 3-4 дни сменяме играчките. Детето през това време ги забравя и следващият път ги възприема като нови. Добре е този тип играчки да са съпроводени с музика,  така бебето ще развие не само зрение, но и слух.
Дрънкалка –  трябва да закупите дрънкалки в различни цветове. Обърнете внимание на формата им. Трябва да е удобна за улавяне от ръчичката на детето. Дрънкалката стимулира координацията на движението. Би било хубаво, ако вътре в дрънкалката се виждат малки предмети. Така детето би се съсредоточило както върху големи, така и в малки детайли.
Има специални дрънкалки направени под формата на гривни за китка и глезен. Благодарение на този вид играчки, бебето ще може да се концентрира върху краката и ръцете си.
Пирамида с рингове – това е универсална играчка и може да събуди интерес у детето за дълъг период от време. С нея малките деца развиват зрение и се научават да разпознават цветовете. По-големите деца развиват координацията на ръцете и разграничават предметите по размер, а
най-малките се научават на захват с ръка и развиват моторика.
Килими за развитие/ „активна гимнастика” –  децата ги обичат много. Те развиват слух, зрение, координация и моторика. Ярки са и с много играчки, които можете да пренаредите по ваше желание. Съставът на килима включва материали: вълна, кадифе, коприна и други, чието разнообразие допринася за сензорното развитие на детето.
Играчка за дете от 4 до 7 месеца
Децата на възраст 4 месеца взимат всичко в устата си. Затова си струва да се запасите с играчки с различни форми и материал подходящ за масажиране на венците в периода на пробиване на зъбки. И също така можете да давате музикални играчки, както и такива от различни материи, с ярки цветове, все с идея за доставяне на сензорни преживявания.
Кубчета и топки са много подходящи, с помощта на такива играчки детето развива умения за хващане. Ако вътре в играчката има и друг предмет или камбанка, която да издава звук, тогава в допълнение към развитието на умения за хващане, ще се развие и слухът. Най-важното е да дадете предимство на по-малки играчки – те ще бъдат удобни за държане. За развитието на фини двигателни умения са подходящи мъниста
оттопчета или кубчета, но препоръчвам да са изработени от дърво. По това време децата вече се опитват да пълзят. За да разширите хоризонтите им, пускайте ги на пода колкото е възможно по-често, като постелите одеала и разхвърляте играчки на тях.
Играчка за дете от 9 до 12 месеца
На тази възраст трябва да развиете логика и мислене. Четете книжки и с помощта на куклени ръкавици подредете куклен театър с любимата приказка на детето. Можете да играете както с кукл
ени ръкавици, така и с обикновена кукла.
Пирамида с рингове –  на тази възраст тя ще развие и двигателни умения, детето ще се научи как да манипулира предметите и разликите в размера.
Конструктори и кубчета – не забравяйте за развитието на логиката, вниманието и фантазията. Многоцветни кубчета, различните размери и различни материали: меки,
дървени и т.н. подпомагат за това. Опитайте първо заедно и след това го помолете да построи кула от кубчета или конструктор без ваша помощ. Ако детето не иска, няма нужда да се разстройва, не го карайте насила, все някога ще прояви интерес.
Играчка за дете от 1 до 1,5 години

На тази възраст децата са много активни и подвижни. Те се интересуват от всичко, което е свързано с движение, затова проходилката е много подходяща, ако детето още не е проходило само.
Играчка за дете от 1,5 до 2 г.
На тази възраст е необходимо да се развие постоянство у детето. Четете книги и играйте образователни  игри.  За да се развие точността на движението, детето ще се интересува от нареждането на пъзели. Добре е да въведете и първите „оръдия на труда” – кофичка, лопатка, формички за пясък и други подобни. Пирамиди от кръгчета, кубчета, строители са подходящи.
Играчка за дете от 2 до 3 г.
На тази възраст децата се интересуват от логични игри, като сложността им се повишава. Закупете или измайсторете дъски тип Busy board. Конструктори къщички, градинки, животни, коли и различни видове
игри с нанизване са подходящи. Пъзели за вгнездяване и такива с големи и средни части са чудесен избор. Интерес ще представлява боравенето с пръсти, например при работа с пластелин, моделин и глина.

Играчка за дете от 3 до 6 г.

В тази възраст е добре да занимаем детето с развитието на логически и умствени способности и укрепване на паметта.  Подходящи са магнитни табла с цифри и азбука. Подходящи са и играчки и цели комплекти, които имитират живота на възрастните – кухни, инструменти, бебета за хранене, приспиване и преобличане, книжки и т.н.
Играчка за дете на 6 и повече години.
Избираме настолни игри по възраст . Учим детето да бъде креативно – да рисува все по-сложно и подробно с бои, флумастери, моливи и химикали. Ролевите игри са важни. Но най-важното е заниманията да се предлагат по игрив начин, тогава детето ще бъде заинтригувано.