ИЗ „ГЛАСЪТ НА ДЕЦАТА”: „За детство, като в приказка без край”


11948080_10204595892088610_291413913_n Под това премина и поредното събитие, част от инициативата. Екипът и доброволците на сдружение „Бъдеще за децата” продължават да подаряват по една ПРИКАЗКА, всяка седмица, на всяко дете…

Инициативата „Приказна седмица” се реализира, като част от „Дейности насочени към общността” по проект „Гласът на децата”, финансиран в рамките на Програмата за подкрепа на НПО в България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2009-2014 г.”www.ngogrants.bg.  Поредицата от приказни дни е с цел да привлечем повече доброволци и съмишленици в подкрепа на мисията на организацията – да помага на деца в риск и техните семейства, като им предоставя услуги и реализира дейности за развитие на възможностите им, социално включване и повишаване на благосъстоянието им.

 

Беше край на летен месец!

Слънцето прежуряше околната зеленина,

водата в близкия фонтан бе притихнала

в очакване на радостните възгласи и глъчка.

На последователите!

На новите стопани на Могилата,

на младите и нови Траки.

В росния и слънчев парк „Розариум”

оживяха истории за тракийски войни и жрици,

митични същества и герои …

 

С последната „Приказната седмица” екипът се включи в десетите юбилейни „Празници на Тракийските царе 2015”, които се реализират от община Казанлък. В рамките на три дни в Казанлъшката Долина, през призмата на различни изкуства – арт-инсталации ателиета, походи и възстановки и флашмоб, оживяваха образите на Севт, Дионисий, на жрици, на оплаквачки и тракийски войни ….говореше за митовете и легендите, за тайните и истините, за новите разкрития и изследвания в областта на тракологията.

Чрез „Приказна седмица”  представихме на децата света на Тракийските царе, като създадохме приказна легенда за величеството, културата и бита на древните траки.

В рамките на два часа нашите ДОБРОВОЛЦИ с подкрепа от екипа на СНЦ „Бъдеще за децата” омагьосаха децата със старинни техники и съвременни умения. Отвориха творчески работилници и ателиета за децата в парк „Розариум”.

Екипът бе подготвил ателиета за изработка на тракийски „златни” венци с листенца, мечове и щитове като на тракийските войни; ателиета за изработка на медальони от глина с тракийски мотиви и тракийски украшения. Неизменно присъстваше и ателието за рисунки на лице, ръце …

Като за финал всички деца – участници в „Приказната седмица”, под музикалния акомпанимент на озвучителя и детския смях, направиха дефиле в парк „Розариум” – специално за всички гости на Празника.

И така …, както всяка седмица, и тази ПРИКАЗКА приключи с усмивки по лицата и много топлота в сърцата!

… До следващата седмица!

 

Всеки петък, в часовете преди обед до края на лятото, организацията ще предлага на своите гости приказни приключения и много изненади. Всяка седмица ще бъде посветена на различна приказка – автор, народност и т.н. През месец септември, което е съвсем скоро, в късните часове на деня, сдружение „Бъдеще за децата” ще организира и „Лятно кино”. Инициативата продължава до 18 септември.  Очакваме Ви!

 

 

Всички събития в рамките на инициативата „Приказна седмица” се провеждат на ул. „Войнишка” 25 /Комплекса за социални услуги/, западно от парк „Розариум”, където се помещава сдружение „Бъдеще за децата”.  

 

Проектът „Гласът на децата” се финансира в рамките на Програмата за подкрепа на НПО в България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2009-2014 г.”www.ngogrants.bg.

–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

Този документ е създаден с финансовата подкрепа на Програмата за подкрепа на неправителствени организации в България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Цялата отговорност за съдържанието на документа се носи от Сдружение „Бъдеще за децата” и при никакви обстоятелства не може да се приема, че този документ отразява официалното становище на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Оператора на Програмата за подкрепа на нeправителствени организации в България.