ИЗ „ГЛАСЪТ НА ДЕЦАТА”: „За детство, като в приказка без край”


P9110196Екипът и доброволците на сдружение „Бъдеще за децата” продължават да подаряват по една ПРИКАЗКА, всяка седмица, на всяко дете…!
Днешния приказен петък, 11-ти септември, посветихме на измисления от Сър Джеймс герой – Питър Пан, който живее Небивалата земя (или Невърленд). Самият Питър Пан е малко момче, което отказва да порасне и прекарва времето си в магически приключения.
В пиесата, както и в романа, Питър кани Уенди Дарлинг да дойде в Небивалата земя и да стане майка на неговата банда на Изгубените момчета. Братята на Уенди — Джон и Майкъл, идват с нея. Следват много приключения, при което феята Менче-Звънче (в някои преводи – Камбанка, Зън-зън) почти загива, а Питър Пан успява да победи своя най-голям враг – силния пират Капитан Хук. В края на книгата Уенди решава, че мястото е у дома и връща всичките деца в Лондон. Питър остава в Небивалата земя, а Уенди пораства.
И ние като Питър Пан – непораснали деца, заедно с доброволците към организацията, сътворихме Невърленд за казанлъшките деца. Свят, в който имаше по малко от игрите, мечтите, доброто, лошото и забавлението. В нашата Небивала земя, можеше да влезеш само с игра, която кръстихме „Невърленд” – отговаряш на въпроси, хвърляш зарче, скачаш, пееш, рецитираш, минаваш през арт ателиетата, скачаш в блатото (т.е. изгаряш от играта) … и на края предизвикателство! Руми, Лия, Пипи, Ивет и Криси бяха подготвили игрите „Музикален стол”, „Огледало”, „Емоции и имитации”.
Инициативата „Приказна седмица” се реализира, като част от „Дейности насочени към общността” по проект „Гласът на децата”, финансиран в рамките на Програмата за подкрепа на НПО в България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2009-2014 г.” www.ngogrants.bg. Поредицата от приказни дни е с цел да привлечем повече доброволци и съмишленици в подкрепа на мисията на организацията – да помага на деца в риск и техните семейства, като им предоставя услуги и реализира дейности за развитие на възможностите им, социално включване и повишаване на благосъстоянието им.
В рамките на два часа нашите ДОБРОВОЛЦИ е част от екипа на СНЦ „Бъдеще за децата” споделиха своята историята за детето-човек Питър Пан, за изгубените деца и Небивалата земя, в която живеят, за вълшебния прашец на Менче-Звънче и пиратите на Хук.
„Приказната седмица” започна традиционно с четене на откъси от ”Питър Пан”. Уъркшоповете, в които попадаха играчите бяха – изработка на шапки, като тази на героя от детския роман, майсторски клас за морски и други възли, оцветяване на картинки по книгата и разбира се – ателието за рисунки на лице, ръце.
Непораснали и жадни за приключения, ние ще очакваме всички наши приятели и другата седмица, когато ще е последното събитие от нашата инициатива „Приказна седмица”. Тя ще се състои на 18 септември, от 10:00 часа, на ул. „Войнишка” 25. При хубаво време – ще бъдем отвън, а при дъждовно – вътре!
Последната ПРИКАЗКА за това лято ще бъде „Алиса в страната на чудесата”.
За финал – лятно кино!
За всички приятели на ПРИКАЗКИТЕ, ще прожектираме „Алиса в страната на чудесата”, от 19:30 часа (на 18.09.2015г.).

–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

Този документ е създаден с финансовата подкрепа на Програмата за подкрепа на неправителствени организации в България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Цялата отговорност за съдържанието на документа се носи от Сдружение „Бъдеще за децата” и при никакви обстоятелства не може да се приема, че този документ отразява официалното становище на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Оператора на Програмата за подкрепа на нeправителствени организации в България.