Казанлък заедно в инициативата „Розово на тормоза в училище”


pink_t'shirt_24.02.2016

Eкипът на Сдружение „Бъдеще за децата”, Ви кани да се включите в световната инициатива ДЕН НА РОЗОВАТА ФЛАНЕЛКА във връзка с отбелязването на СВЕТОВНИЯ ДЕН ЗА БОРБА С ТОРМОЗА В УЧИЛИЩЕ.

 

На 24.02.2016г., призоваваме всички училища да се облекат в розово, да закачат розова панделка/стикер, да организирате събитие или инициатива, с което да покажете своята съпричастност в борбата с училищния тормоз.

 

Нека отбележим всички заедно Световния ден за борба с тормоза в училище чрез флашмоб. 

 

Направете сърце или друга форма, която според Вас изразява призив „Тормозът спира тук”, „НЕ на тормоза, но НЕ за ден!”, „Аз съм против тормоза в училище – днес и утре!”, „Не на насилието”,  …….

По едно и също време, във всяко казанлъшко училище, в РОЗОВО!

–       с розови дрехи

–       с розови балони

–       с розови лица

 

На игрището в училищния двор, или в спортната зала на училището…

Направете обща снимка и я споделете с всички на нашата Фейсбук страница – Сдружение „Бъдеще за децата” и отправете послание за доброта, човечност, обич и толерантност.

 

История …

Всяка година последната сряда на февруари е известна като Ден за борба с тормоза в училище. Познат е също и като „Ден на розовата фланелка“. На този ден участниците носят розово, за да символизират своята позиция и неприемане на тормоза в училище.

Всичко започва през 2007г. като протест срещу инцидент, свързан с тормоз в едно училище в Канада. Тогава събитието е организирано от двама ученици – Дейвид и Травис. При откриването на учебната година в тяхното училище, група по-големи ученици се подигравали и тормозили един деветокласник, че дошъл с розово поло, докарвайки го до плач. На следващия ден, споменатите двама ученици решават да купят и разпространят сред съучениците си 50 розови тениски в подкрепа на тормозения техен приятел.

Тази инициатива бързо става популярна сред други училища чрез sms-и, имейли и медии. През 2008 г. премиерът на Британска Колумбия обявява този ден от февруари за ден срещу тормоза в училище. Всяка следващата година все повече ученици го честват, идвайки в училище с розови тениски и дрехи, на които пише  „Тормозът спира тук“ и „Ден на розовата фланелка“.  Скоро инициативата се подема и от хиляди училища по целия свят. За първи път в България се отбелязва през 2012г.

 

НЕКА ПРИСЪЕДИНИМ И КАЗАНЛЪК в инициативата и покажем „Розово за тормоза в училище!”

 

Екипът на Сдружение „Бъдеще за децата” предлага няколко идеи, които могат да Ви вдъхновят.

  • Във фоайето на училището направете платно под формата на фланелка в РОЗОВО и изобразете с послания, картини, снимки или стихове, че учениците и Вашето училище се обявяват срещу тормоза в училище.

2)   Анкета на тема – „Агресията в училище“ – знаете ли към кого да се обърнете в такава ситуация или ако преживеете тормоз в училище

–     основните фактори причини за агресията в училище и как, видовете агресия, фактори и причини за агресивно поведение, симптоми за агресивност, как да реагираме и избягваме ситуации на агресия и при нужда към кого да се обърнем; проблемите относно повишаване на агресивното поведение сред учащите и начини за намаляване на агресията.

3)   Изработка на розови стикери под формата на фланелка/ розови панделки с надпис „Тормозът спира тук”, „НЕ на тормоза, но НЕ за ден!”, „Аз съм против тормоза в училище – днес и утре!”, „Не на насилието”,  …….

4)   Изложба на плакати срещу тормоза и насилието в училище. В инициативата могат да се включат деца от начален или гимназиален курс на обучение. Важното е желание и да притежават творчески идеи и креативност. Готовите творби се предават на упълномощеното лице и се определя дата, на която да се състои изложбата.

5)   Облечете розови дрехи в знак на съпричастност

Препоръчваме във вашите събития и инициативи да се включат да се включат ученици, учители и администрация, помощен персонал.

 

За въпроси и връзка с нас: 

Сдружение „Бъдеще за децата”

гр. Казанлък, ул. „Войнишка” 25

тел: 043162866,  Невена Трифонова 0876766010