Отвори врати детската къща в с. Горно Черковище


Отвори врати новата услуга за семействата от с. Горно Черковище – Детска къща, в която родителите могат да намерят подкрепа в грижата за своите деца, да играят и да се забавлява заедно. Мястото се оказа малко да събере всички желаещи, които искаха да видят, да чуят и да разберат, какво ще случва там.  Ръководителят на проекта Красимира Димитрова разказа за идеята и дейностите. Тя сподели: „Това място е за вас и за вашите деца, използвайте го ползотворно. Споделяйте проблемите си,  за да можем да ви помагаме,  давайте  идеи как да подобрим мястото, в което живеете, за да стане по-добро за вас и вашите деца , помагайте ни за реализирането на различни инициативи!Докато възрастните разговаряха децата имаха възможност да се забавляват разнообразните образователни играчки от нашата Библиотека на играчките.

В центъра ще работи леля Донка, тя е от селото и целия и трудов стаж е бил в кметството. Познава добре семействата и те й се доверяват. Леко е притеснена, но знае че ще се справи с новото предизвикателство! Посрещна ни с вкусна питка, която сама беше направила.

Детската къща ще е за семейства с деца от 0 до 6-годишна възраст. Целта е родителите да развият своите умения, да споделят опит, а децата да научат нови неща и да придобият нови умения.

Проектът е на Сдружение „Бъдеще за децата” в Казанлък и е в подкрепа на деца и техните родители в малките населени места. Тя по модел на програмата „Сигурен старт“, създадена във Великобритания в края на деветдесетте години на миналия век, която постепенно се разпространява в Унгария, Германия и други европейски страни. В тези страни, подобни центрове има в много малки населени места и квартали в по-големите градове. Те са достъпни са за всяко дете и неговото семейство.

Мястото, където се помещава Детската къща, се намира в сградата на бившата детска ясла в селото. Предоставено е от Общински съвет – Казанлък за срок от 3 години. Детската къща се отваря в Горно Черковище, благодарение на подкрепата на Община Казанлък и инициативността и подкрепата на кмета на населеното място – Антон Антонов.

Финансирането на проекта е от фондация „Лале“ и фондация „ОУК“. Те са избрали пет организации от страната, които да работят по програмата, една от тях е сдружение „Бъдеще за децата“ в Казанлък. Проектът вече е стартирал в с. Калитиново, община Стара Загора от сдружение „Самаряни“, както и в общините Търговище, Варна и в София.