ПРАЗНИК НА ЗЪБКИТЕ


В гората на една Принцеса, съвсем близо до омагьосания й замък, в уханната корона на една Магнолия бил домът на Феята на зъбките. Тя, заедно с вярната си свита от светулки сътворявали новите къщички за млечни зъбки – за всяко дете по една. По цели нощи неуморно се трудели, но работата им била приятна и я вършели с песен на уста.

Е, днес ще ви, разкажем за едни Феи, които не живеят в гора. Стела Янева, Петя Узунова, и Валентина Стоилова са част от екипът по проект“Социално-икономическа интеграция и подобрен достъп до образование в община Казанлък“ управляван от община Казанлък, в който сдружение „Бъдеще за децата“ е партньор, и има подкрепяща роля, в реализацията на част от дейностите.

„Празник на зъбките“ бе организиран за децата от „Къщи на семейството“ през изминалата седмица в гр. Крън, с. Ръжена, и днес – в с. Горно Черковище.

Провокирани бяхме от дарението, което получи нашата организация преди известно време – над 2000 бр. четки за зъби. Денталното здраве на нашите деца е в основата и за тяхното по-нататъшно цялостно здраве. Знаем, че от ранна детска възраст трябва да бъдат изграждани навици за добра устна хигиена и здравна култура. Всеки родител се притеснява за своето дете при посещението му в зъболекарския кабинет. Страховете и въпросите са много.

При децата обикновено трябва по-специфичен подход. Това е свързано с крехката им възраст, към което трябва да се подходи деликатно. Най-подходящото средство, във всяка една ситуация – това е играта. Много е важно да спечелим доверието им.

Затова момичетата решиха под формата на игра, да покажат на децата, колко е важно да мият зъбките си редовно и как да го правят. Стела Янева, която е педагог по проекта и Валентина Стоилова от „Библиотека на играчките“, изработиха макети със „зъбки“, табло с полезни и вредни за тях храни, картички, картинки за групиране и др.

Второто нещо, което е нужно – децата предварително да бъдат запознати с предстоящите манипулации. Медицинската сестра – Петя Узунова разказа на децата за човекът, който лекува зъбките – стоматолога, за инструментите в кабинета и нещата, които му помагат да направи чудеса за нашите зъбки.

На финала, всяко дете получи комплект за орална хигиена – четка и паста за зъби, като подарък от нас. И така, под формата на Празник, децата разбраха, че грижата за зъбките не е страшна, дори понякога може да е забавна!

#бъдещезадецата#нпо#детскакъща#семейство#здраве#деца#денталноздраве#зъбки#ранноразвитие#детскавъзраст#проект#община#kazanlak#казанлък#интеграция#социалниуслуги#социалноразвитие#празник#феяназъбките