Приключи приема на номинации за Наградата „Бъдеще за децата”


От 20 април до 15 май /включително/, ние получихме общо 20 номинации за трите категории. 20 истории за хора с цялостен принос за децата на Казанлък, за развитие на корпоративни социални програми и проекти за децата на Казанлък и приятели на децата – хора, направили нещо значимо за НАШИТЕ ДЕЦА. Право на номинация имаха всички организации работещи с деца – училища и детски градини, клубове, читалища, детски центрове и др.

Както обявихме при отварянето на номинациите, за целите на Наградата, сдружението очакваше Вашите истории за хора и фирми, които системно помагат и даряват в подкрепа на децата. Истории за личности, които вярват, че специално внимание към децата трябва да има във всяка една сфера на нашия живот, по всяко време. Най-много номинации получихме за „Приятел на детето”, и това само доказва колко много приятели имат децата в нашия град – общо 12. В категория „Бизнес с кауза” са получени 8 номинации и за „Обществена личност” – 3.

Изборът на наградените ще се проведе на два етапа. В първия ще бъде сформирана фокус-група от деца на възраст 10-16 години. Това ще се случи на 22 май /петък/. Децата ще бъдат запознати с всички номинации, след което цялата група ще трябва да избере по една история от трите категории. На следващия етап – отделните номинации ще бъдат разгледани и обсъдени от Комисия. Тя ще бъде в състав – представители на организацията, членове на Общински младежки  съвет Казанлък, доброволци и приятели. Всеки член на комисията ще има право да даде по една точка на една номинация от всяка категория.  На финала – трите истории с най-много точки и техните герои ще получат наградата „Бъдеще за децата” за 2015г. Официалната церемония по награждаването, ще се проведе на 3 юни 2015 година, в Исторически музей „Искра”.

 

Категория „Обществена личност”

 galina stoyanovaГалина Стоянова, кмет на община Казанлък

 

Номинацията е за цялостен принос в подкрепа на каузата „За децата на Казанлък!”.

Малко са хората, които са облечени във власт и използват тази власт за обществено полезни каузи. Кметът на Казанлък за щастие, е точно такъв човек!

За нейните достойнства като човек и кмет на община Казанлък. Резултатите са налице:

В града са изградени нови и възтановени стари междублокови пространства, направи възможно обособяването на детски площадки, монтихарани са нови съоръжения с цел безопасността на децата, обновяването на парк „Розариум”, парк „Тюлбето” – места, където нашите деца могат спокойно да карат велосипед, да тичат и играят на воля. Всичко това и още много проекти в подкрепа на децата – като социално включване на деца със специални образователни потребности, подобряване на материалните бази на детски градини и училища и др., ни кара да оценим с положителен знак работата на госпожа Стоянова с цел повишаване благосъстоянието на децата на Казанлък.

Човек, който успява да устои на негативизма и скептицизма. Човек, който продължава да работи във вярната посока – да прави градът все по-приветлив и уютен за децата ни!

 

 

liliya conkovaЛилия Цонкова, заместник-кмет „Програми, проекти, Младежка политика и Хуманитарни дейности” на община Казанлък

 

Успешно ръководи своя ресор и работи упорито за развитието на Казанлък. Има смелостта и потенциала, да продължава да го прави. Има постоянни нови идеи. Готова да експериментира и да прави промени, с цел страната ни – и по-конкретно нашия град, да върви към по-добро.

Лилия Цонкова е номинирана за цялостния й принос в подкрепа на каузата „За децата на Казанлък!’ Заради енергията, волята и старанието, които влага във всичко, което прави!

 

Категория „Бизнес с кауза”

симеон георгиев–ветрокомСимеон Георгиев – „Ветроком” ЕООД

 

Млад бизнесмен, който е отдал средства, време и любов в различни каузи свързани с децата – за развиване на техния талант, спортни изяви, в подкрепа на деца от уязвимите групи – социално слаби, деца със СОП. Той е основен спомоществувател на редица конкурси, концерти и фестивали, емблематични за града, и с участието на деца. Наред с всичките си здаължения в бизнеса и развиването на различни инвестиционни проекти, той е част от няколко фондации, в полза на обществото и е партньор на община Казанлък и редица местни структури и организации с цел осъществяването на кампании и инициативи с благотворителен характер. Благодарение на него бе напраен сериозен ремонт на детско-юношески лагер „Паниците” край гр. Калофер /базата е собственост на община Казанлък/, помогна за съществуването на социалната услуга „Център за социална рехабилитация и интеграция за деца с увреждания”, като покри всички разходи в рамките на 8 месеца. Всяка година, представляваните от него фирми, заделят средства, които предоставят за нуждите на детски учебни заведения или читалищни клубове и центрове.

Това, че е част  от Управителния съвет на Фондация „Обществен дарителски форум – Стара Загора, изцяло допълва неговата социална ангажираност.

Симеон Георгиев е човек, който има дарбата да увлича много хора от обкръжението си – приятели и колеги, в каузите, в които вярва. Той е семеен и е баща на две деца.

 

ск билдингСК Билдинг АД гр. Казанлък

 

Една от водещите фирми в гр. Казанлък и региона в областта на строителството на сгради и съоръжения, производството и полагането на бетони и циментови разтвори.

„СК Билдинг“ АД системно помага и дарява средства в подкрепа и развитие на нашите деца, защото вярва, че специално внимание към тях трябва да има във всяка една сфера на живота.

Благодарение на проявеното разбиране, отзивчивост и отделени материални и трудови ресурси от страна на „СК Билдинг“ АД, се осъществи изграждане на детска площадка в Дневна детска ясла „Детелина” № 5, където децата  вече имат необходимото пространство да играят и лудуват на воля.

 

искар българияИскар България ЕООД

 

Фирма „Искар България“ ЕООД се занимава с внос и продажба на металорежещи  инструменти на израелската фирма ISCAR Ltd.

Единствена мярка  за постиженията на „Искар България“ ЕООД са успехите и удовлетвореността на техните потребители. А подкрепата, която са оказали на местно детско заведение, е признак за обичта към децата и стимулиране на тяхното развитие.

Фирма „Искар България“ ЕООД е направи мил жест към яслата, като са осигурили подово покрития- балатум за основните помещения на сградата и по този начин са помогнали за по-добрата визия на детското заведение.

 

давид холдинг адДавид Холдинг АД

 

“Давид Холдинг“ АД е IT компания, разработчик и доставчик на софтуерни решения и  услуги за нуждите на държавната и общинска администрация, индустрията и енергетиката.

Биснес моделът на “Давид Холдинг“ АД е ориентиран към удовлетворяване нуждите на потребителите, а в случая, тези на децата. Защитата на интересите на клиента е основен приоритет и разграничителна черта на фирмата, което проличава при оказването на помощ на едно детско заведение в град Казанлък.

Със своята любезност и отзивчивост “Давид Холдинг“ АД  дарява лаптоп, с който се улеснява административната работа в яслата. Освен това фирмата предоставя подово покритие – изкуствена трева за дворното пространство, на която нашите деца могат да тичат и играят на воля.

 

полибетПолибет ООД, с управител Младен Момчев

 

Фирма „ Полибет“ ООД предлага облицовки и настилки. Водеща фирма в производството на полистирол бетонови блокчета, тротоарни плочи. Осигурява транспорт до всяка точка на страната.

С дарението си към детско учебно заведение, фирма „ Полибет“ ООД стимулира физическото развитие на децата и подпомага за по-добрата визия на сградата, както и за нейното освежаване и обновяване.

С любезното съдействие и подкрепа на фирма „ Полибет“ ООД, детското заведние се е сдобило с нови тротоарни плочи и бордюри, които изцяло променят и подобряват облика на вътрешния двор в  детското заведение.

 

Янко Мермеклиев – ЕТ „Янко Мермеклиев”

 

Включва се в благотворителни инициативи, активно подкрепя социалните, детски и учебни заведения на територията на община Казанлък.

Осигурява допълнително храна за Центровете за настаняване от семеен тип и Защитените жилища за младежи с увреждания в гр. Казанлък, извън договореното в сключеното споразумение за кетърингово хранене. От както функционират услугите на територията на Общината, господин Мермеклиев, не е пропускал нито един празник или повод в Къщите, без да зарадва децата и младежите – с лакомства, с вкуснотии, с празници и т.н.

Той е социално ангажиран, съпричастнен и солидарен към  хората и децата в неравностойно социално положение.

 

борис кърчевБорис Кърчев, управител на „Би Би Си Кейбъл”

 

Г-н Кърчев инициира и реализира кампанията на Би Би Си Кейбъл „Избери кауза и промени Казанлък“. Целта на кампанията е да се финансират идеи, с които може да се подобри живота на отделен човек, група хора в Казанлък или места от средата, в която живеем – нашия квартал или населено място.

Управителят на Би Би Си Кейбъл Борис Кърчев  връчи нови спортни екипи и копия на младите лекоатлети на клуб „Цветанка Христова“. Каузата за закупуване на нови спортни уреди бе победител в последното гласуване от кампанията на Борис Кърчев „Избери кауза и промени Казанлък“. Децата на клуба получиха нови спортни екипи и 4 чисто нови копия, с които да водят пълноценна подготовка за предстоящите състезания в страната ни и чужбина. В момента атлетите ни активни тренират и се явяват на национални и международни турнири. Предстои Балканиада 2015г.

Спортистите на ЛК „Цветанка Христова” печелят на всяко първенство и състезание награди и заемат призовите места.

 

Категория „Приятел на детето”

 

galina stoyanovaГалина Стоянова, кмет на община Казанлък

 

Номинацията е за това, че госпожа Стоянова е оценана като един от истинските приятели на децата в Казанлък.

Малко са хората, които са облечени във власт и използват тази власт за обществено полезни каузи. Кметът на Казанлък за щастие, е точно такъв човек!

За нейните достойнства като човек и кмет на община Казанлък. Резултатите са налице:

В града са изградени нови и възтановени стари междублокови пространства, направи възможно обособяването на детски площадки, монтихарани са нови съоръжения с цел безопасността на децата, обновяването на парк „Розариум”, парк „Тюлбето” – места, където нашите деца могат спокойно да карат велосипед, да тичат и играят на воля. Всичко това и още много проекти в подкрепа на децата – като социално включване на деца със специални образователни потребности, подобряване на материалните бази на детски градини и училища и др., ни кара да оценим с положителен знак работата на госпожа Стоянова с цел повишаване благосъстоянието на децата на Казанлък.

Тя с удоволствие присъства на изявите на децата – конкурси, спектакли, фестивали, концерти. И всеки път окуражава децата и техните родители. Прави всичко възможно да им осигури поле за изява и да стимулира развитието на техния талант.

Човек, който успява да устои на негативизма и скептицизма. Цени мнението на децата. Човек, който продължава да работи във вярната посока – да прави градът все по-приветлив и уютен за децата ни!

 

Младежки общински съвет Казанлък

 

Номинацията е за цялата организация, в лицето й на приятел на детето.

Младежки Обс Казанлък провежда ежегодно благотворителни инициативи, в помощ на деца със различни проблеми и заболявания от община Казанлък. Първата мащабна кампания е проведена през 2012 г. в помощ на Пламен Начев, следва – 2013 г. в подкрепа на млаката Мелиса Шукри, през 2014г. в помощ на Юлия Радулова и 2015 г. – в помощ на тригодишния Калоян Христов. Младежите работят ежедневно, а техните целеустременост и желание да помагат на деца в нужда са последвани от удовлетворение. Мотивацията на младите членове от съвета и техния устрем са най-достойните им качества, заслужаващи награда.

 

симеон георгиев–ветрокомСимеон Михайлов Георгиев

 

Млад бизнесмен, който е отдал средства, време и любов в различни каузи свързани с децата – за развиване на техния талант, спортни изяви, в подкрепа на деца от уязвимите групи – социално слаби, деца със СОП. Той е основен спомоществувател на редица конкурси, концерти и фестивали, емблематични за града, и с участието на деца. Наред с всичките си здаължения в бизнеса и развиването на различни инвестиционни проекти, той е част от няколко фондации, в полза на обществото и е партньор на община Казанлък и редица местни структури и организации с цел осъществяването на кампании и инициативи с благотворителен характер. Благодарение на него бе напраен сериозен ремонт на детско-юношески лагер „Паниците” край гр. Калофер /базата е собственост на община Казанлък/, помогна за съществуването на социалната услуга „Център за социална рехабилитация и интеграция за деца с увреждания”, като покри всички разходи в рамките на 8 месеца. Всяка година, представляваните от него фирми, заделят средства, които предоставят за нуждите на детски учебни заведения или читалищни клубове и центрове.

Това, че е част  от Управителния съвет на Фондация „Обществен дарителски форум – Стара Загора, изцяло допълва неговата социална ангажираност.

Симеон Георгиев е човек, който има дарбата да увлича много хора от обкръжението си – приятели и колеги, в каузите, в които вярва. Той е семеен и е баща на две деца.

 

 

дина пападакисВесела Пападакис, Дина Пападакис

 

Весела Пападакис и Дина Пападакис са две достойни дами, които с чисто сърце и пълно себеотдване помагат на децата. „Има само две абслолютно трайни неща, които можем да завещаем на децата си. Едното са корени, а другото криле!”. Тази мисъл на Ходинг, може би е била водеща, когато Весела и нейната майка са решили 40% от приходите от изложба „Прованс” да бъдат дарени на Дневния център за деца с увреждания в гр. Казанлък, под формата на художествени материали. Идеята на Весела и Дина Пападакис прераства в благотворителна кампания „Арт ателие”, която тече в рамките на четири месеца. Ежеседмично те са провеждали различни уъркшопове. Децата водени от Дина, Весела, Сия Атанасова и Ивелина Димитрова с много радост и ентузиазъм са изработвали красиви творби-подаръци за дарителите, подпомогнали каузата.

 

даниела ивановаДаниела Минчева Иванова

 

По професия е ресурсен учител и ежедневно работи с деца, които имат нужда от помощ и подкрепа. Тя е семейна и има две деца. От 2012 година е и приемен родител. Изцяло е отдадена на каузата „Приемна грижа” и с готовност приема нуждаещи се деца в дома си, за да им осигури семейна среда и грижи, необходими за тяхното пълноценно развитие. Въпреки работата си в „Ресурсен център – Стара Загора” и грижите за двете си деца, намира сили, време и любов, за да превърне едно често изостнало в развитието  си дете, в едно пълноценно хлапе.

Тя е номинирана като човек, който постоянно помага на децата, независимо от ежедневието си. Приятел, на който децата и екипът по приемна грижа в града, разчитат в трудни моменти.

 

снежина манчороваСнежина Манчорова

 

Наред с всички си задължения на съпруга, майка и работеща жена,тя е и член на дамската организация Inner Wheel Club гр. Казанлък. Тя участва активно в благотворителната кампании и нициативи. В една благотворителна кампания в навечерието на Рождество, дамите от Inner Wheel Club – Казанлък, се включиха като закупиха 10 подаръка, а отделно госпожа Манчорова подкрепи едно младо семейство с нисък социален статус и техните две момиченца. Освен така желаната Коледа, която малките получиха, госпожа Манчорова, предостави неща от първа необходимост на семейството – дрехи за децата, памперси, обувки, плати няколко такси напред за ДГ за по-голямото момиче. Осигури работа за мъжът (бащата на децата), който се намира в тежко здравословно състояние. Съдейства за провеждането на експертни изследвания в специализирана клиника и в последствие за лечението на младия човек.

В рамките на последната Коледна кампания (2014), жената осигури подаръци за 6 деца и усмивки за техните родители.

Отделно като член на дамската бизнес организация, в партньорство с „Ротари клуб – Казанлък”, ежегодно организират и провеждат Благотворителен Коледен бал, на който се събират пари за талантливите деца на Казанлък. Средствата отиват за стипендии на даровитите казанлъшки деца и в подкрепа на различни социални каузи.

 

Джамал Неджилов ПапарлановДжамал Неджилов Папарланов

 

Получил номинация заради неговото голямо и добро сърце. Той е помагал и продължава да помага за реализирането на много идеи, относно подобряване средата на възпитание и обучение на децата в ЦДГ № 9 „Слънчице”. И в допълнение … Преди повече от година, целият персонал на детското учебно заведение е разтърсен от историята за житейската съдба на едно дете и неговото семейство. Става въпрос за драматични ситуации, провокирани от парични затруднения, по точно – недоимък. Веднага щом разбира за пробелема Джамал Папарланов, на момента и без колебание заявява, че ще заплаща месечната такса на детето, за ползване услугите на детската градина. По негово желание, родителите на детето, дори не знаят кой е техният благодетел.

Великодушното и хуманно дело, което той доброволно и отговорно е приел да изпълнява го прави абсолютно достоен да бъде номиниран в категория „Приятел на детето”.

 

елена юлияноваЕлена Виталиева Юлиянова

 

Елена Юлиянова е учител по пиано в СОУ „Екзарх Антим І“ и ШИ „Ем. Манолов“, гр. Казанлък от 1992 г. За годините като учител в нашия град, тя е създала десетки артисти-пианисти, разнасящи славата на Казанлък, както из България, така и зад пределите на Родината ни. Да, в това няма и грам преувеличение, защото нейните ученици са професионалисти в пълния смисъл на думата. И това се доказва с безбройните медали и отличия, които учениците и печелят при всяко явяване на конкурсна или фестивална сцена. Този професионализъм не е възможно да се създаде с двата часа занимания в училище или в музикалната школа. Той се изгражда с извънредно много усилия, труд, постоянство и ентусиазъм от страна на преподавателя – няма  събота, неделя, официални празници. Всичко се  измерва с времето от конкурс до конкурс, от концерт до фестивал – часове на репетиции преди концерт, извънредни занимания преди конкурси, генерални репетиции. Имало е случаи, в които госпожата отваря дома си за някой от учениците си, за да е под непрекъснато нейно наблюдение и за да е сигурна, че подрастващият пианист наистина свири точно толкова колкото е необходимо за подготовката му.  Г-жа Елена Юлиянова е изключителен клавирен педагог – отдаден на изкуството и  ПОСВЕТЕН изцяло на своите ученици.

 

веска мараджиева 2Веска Мараджиева

 

Директор на „Дневен център за деца с увреждания“ и „Дневен център за възрастни хора с увреждания“. Активно и безотказно работи за подобряване качеството на живота на децата и хората с увреждания, социалното им включване, развитието на техния потенциал и натрупването на житейски опит. Както и за преодоляването на социалната изолация на семейства с деца с увреждания, работа за повишаване родителския капацитет – родителите да разбират по-добре децата си и да оценят по-добре техните нужди и права.

Упоритостта и вярата, с които работи за промяна и подобряване качеството на живот на децата и хората с различия и невъзможности и насърчава обществото да промени настроенията и нагласите си спрямо тях и да започне да ги приема като хора с потенциал и с възможности наравно с всички останали.

 

mariya gineva_2Мария Гинева

 

Председател на сдружение „Бъдеще за децата“, директор на „Център за обществена подкрепа“ и „Център за социална рехабилитация и интеграция“ – град Казанлък. Години наред се бори за промяна на обществените нагласи към децата и хората с увреждания, в неравностойно социално положение и показва, че те имат потенциал и възможности да се развиват и вървят напред.

От много години активно и неспирно се бори за промяната на обществените нагласи  към децата и хората с увреждания, подкрепя ги, вярва в техните възможности и ги мотивира да се развиват. Оказва социална, доброволческа и дарителска подкрепа на потребителите и служителите на Центровете за настаняване от семеен тип и защитеното жилище – град Казанлък.

 

цдг здравецКолективът на ЦДГ № 1 „Здравец”

 

Те организират благотворителна акция в подкрепа на Николас Стоичков. Детето е с диагноза Лимфом на Нихочкин. Всички заедно с Училищното настоятелство са организирали благотворителне коледен базар, с артикули изработени от деца и родители. Общата сума, която са събрали е в размер на 2600 лв. Студио „Вифор” е направило снимка на всяко дете, а приходите са били дарени в подкрепа на каузата.

Екипът на детското заведение се е уверил, че най-голямото щастие е да са полезни. Те успяват да привлекат към всоята кауза и други детски градини, които с радост се клвючват в последващите дейности. Те казват: ”За нас всяко дете е безценно!”

 

георги гърдевГеорги Гърдев

 

Георги Гърдев е пастор на Евангелска баптистка църква, гр. Казанлък. Отдаден е на каузата да помага и подкрепя деца, хора, семейства в нужда, както и социалните и детски заведения на територията на община Казанлък. Включва се в благотворителни инициативи и доброволческа дейност.

Социална ангажираност, съпричастност, солидарност, винаги близо до децата, хората и семейства в нужда.

Активно помага и подкрепя децата, хората и семейства в нужда както й социалните, детски и учебни заведения сред които й Центровете за настаняване от семеен тип за деца и младежи с увреждания и Защитеното жилище за младежи с умствена изостаналост.

 

Други:

 

Кампании в подкрепа на каузата „За децата на Казанлък!”

 

би би си кейбълБорис Кърчев, Управител на „Би Би Си Кейбъл”

 

Г-н Кърчев провежда чрез Би Би Си Кейбъл системна обществено значима дейност, която цели да подобри живота на отделен човек или дейността на различни организации. Каузите, които подкрепя са насочени към обществени групи или отделни личности, но най-вече са насочени към децата на Казанлък.

Г-н Кърчев инициира и реализира кампанията на Би Би Си Кейбъл „Избери кауза и промени Казанлък“. Целта на кампанията е да се финансират идеи, с които може да се подобри живота на отделен човек, група хора в Казанлък или места от средата, в която живеем – нашия квартал или населено място. Много каузи бяха предложени и финансирани от Би Би Си Кейбъл и г-н Кърчев след като бяха избрани от обществеността на Казанлък.  Почти всички финансирани каузи са насочени към децата на Казанлък и подобряване на условията за тяхното спортуване, рехабилитация, обучение или почивка – можем да я наречем „Кампания за децата“.

Важно е да се отбележи, че всички детски градини и социални организации ползват напълно безплатно интернет и кабелна телевизия, което много облекчава тяхната работа.

 

Годишната награда за дарителство и принос в подобряване благосъстоянието на децата на Казанлък се учредява благодарение на проект „Промяна в действие”, реализиран от Сдружение „Бъдеще за децата” гр. Казанлък и финансиран в рамките на Програмата за подкрепа на НПО в България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2009-2014 г.” www.ngogrants.bg

––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

Този документ е създаден с финансовата подкрепа на Програмата за подкрепа на неправителствени организации в България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Цялата отговорност за съдържанието на документа се носи от Сдружение „Бъдеще за децата” и при никакви обстоятелства не може да се приема, че този документ отразява официалното становище на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Оператора на Програмата за подкрепа на направителствени организации в България.