Пъзелът – полезният за мозъка Релакс


Уикендите предлагат ценно време, предназначено за семейството, а реденето на пъзел е сред начините, с които бихме могли да го оползотворим. Това, освен че е забавно и релаксиращо, може да донесе и някои важни ползи за мозъка, особено при децата

 Развитието на детския мозък значително се повлиява от действията или начина, по който малкият човек манипулира околния свят. В това отношение пъзелите предоставят ключова възможност. Когато редят пъзел, децата се учат да работят директно със заобикалящия свят и променят формата и вида му. 

 Много важен момент е търсенето на отделните части на пъзела. Когато те се обръщат, премахват и т. н., се подобрява координацията между ръцете и очите. Очите виждат пъзела, а мозъкът предвижда коя част от пъзела трябва да се намери и постави. Това благоприятства координацията между очите и ръцете. 

 Подобно на нея, пъзелът може да предостави и възможност за развитие на двигателните умения при детето. Става дума за фината моторика, при която се изисква малки и по-специални движения, които реденето пъзелът предоставя. Развитието на фината моторика е ценна за умения като писане, свирене на музикален инструмент и др. 

Умението за ефективно разрешаване на проблеми, чието трениране създава пъзелът, е изключително важно. Докато се наблюдават различните парчета на пъзела и се разгадава кое от тях за къде е предназначено, развиваме точно него. Най-общо, пъзелът учи как да се използва ума, за да се намери решение и се мисли по логичен начин. 

 Пъзелите са полезни и по отношение подобряване паметта на детето, тъй като за успешното му нареждане е необходимо да се запомнят цветове и форми на отделните му части. Ако някое е взето погрешно, то се оставя настрани, но когато е необходимо, трябва да се сетим за него.

Самочувствие

Също като възрастен, постигането на определена цел често носи удовлетворение на детето. Преодоляването на предизвикателствата, свързани с решаването на пъзели, им дава чувство на гордост и самочувствие. Това не само повишава самочувствието им, но и ги подготвя за други предизвикателства в живота.

Социални умения

Пъзелите също са чудесни инструменти за обучение, които подобряват и насърчават корпоративната игра. Когато децата работят заедно, за да завършат пъзели, те често обсъждат къде ще отидат парчета и защо, споделят, сменят се и си помагат, особено когато се справят с разочарованията. И накрая, те споделят радостта от завършването на пъзела.

Заключение

Накратко, пъзелите са много важни за подпомагане на децата да развият емоционални умения, когнитивни умения и физически умения. Това са ползите от пъзелите в ранното детско развитие.