Равносметката за миналите 365 дни: Предизвикателствата на 2022 и очакванията на 2023 година


В началото на 2023 Сдружение „Бъдеще за децата“ се обръща назад и прави кратка равносметка на предизвикателствата и успехите през изминалата година.

Какво виждаме? Купища свършена работа: ежедневните усилия на екипа, децата и семействата; множество срещи с хора, институции и нови приятели; нови партньори и съмишленици в каузата ни; консултации и разговори, участия в медиите, стотици подкрепени деца и семейства, много дарения и успешни кампании.
Изпратихме 2022 година с удовлетворение, но знаем, че остават много нерешени проблеми. Затова се подготвяме за 2023 с енергия, оптимизъм и любов!
Ето някои акценти от работата ни през 2022 година:

 • Подкрепихме над 380 деца и техните семейства;
 • Подкрепяме децата и семействата – бежанци от войната в Украйна. Подпомогнахме над всички семейства бежанци от Украйна с консултации, материали и храни; посрещнахме новородено бебе на младо семейство с украински произход – бежанци от войната в Украйна и бяхме до тях, докато имаха нужда.  
 • Участвахме в Годишния „Бележник“ на Национална мрежа на децата. В неговото създаване се включиха над 200 експерти, деца и семейства от цялата страна.
 • Достойни личности и организации бяха извадени НА СВЕТЛО, благодарение на едноименните Годишни награди на организацията – „За децата на Казанлък!“.
 • През следващите 7 години стотици хиляди деца в риск ще получат ранна грижа, образование, здравословно хранене и безопасно жилище, благодарение на Европейската гаранция за детето, разработена за България с участието на организацията. Сдружение „Бъдеще за децата“ работи в партньорство с Уницеф България и Община Казанлък.
 • Една от основните дейности на мобилният екип по проект „Европейска гаранция на детето“ е Картографиране на деца и семейстрва в риск. За 2022 година са обследвани и картографирани 265 семейства от общините Казанлък и Мъглиж.
 • Помогнахме на семействата от наводнените села в Карловско с артикули и консумативи за домакинствата, храни и хигиенни материали.
 • Благодарение на партньорството ни с Българската Асоциация по семейно планиране продължава Програмата за Превенция на ранните бракове и подкрепа на семейства, при които има риск от изоставянето на деца; Семейна медиация в рисковите общности. Поставени са 25 вътрешно маточни контрацептивни средства /тип спирала/; 34 психосоциални консултации на жени в Родилно отделение при МБАЛ „Д-р Христо Стамболски“, с цел „Превенция на изоставянето“; в последствие с тях и разширеното им семейство работи екип от социалната услуга „Център за обществена подкрепа“.
 • Участвахме и подкрепихме застъпнически Програми – за изграждането на Национална детска болница; Срещу рекламите на хазарт;
 • Над 280 деца получиха мечтания си Коледен подарък от щедри магьосници благодарение на кампанията „Акция Дядо коледа“
 • Много хора се присъединиха към нашата кауза, като станаха дарители.
 • Реализирахме 5 проекта
 • Реализирахме 7 кампании и редица допълнителни дейности в подкрепа на нашата кауза и популяризирахме дейностите на организацията и социалните услуги, които управлява.
 • Осигурихме устойчивост на една мечтана социална услуга, а именно – Детската къща; Община Казанлък хареса идеята, повярва в съществуването на такъв тип социална услуга, стъпи на опита на организацията и създаде още три Къщи по проект „Социално-икономическа интеграция и подобрен достъп до образование в община Казанлък“.
 • Продължихме с обученията и супервизията на екип „Приеми ме“ – община Хасково

2023 ще бъде една много специална за екипа на сдружение „Бъдеще за децата“.

Преди 20 години се събират група родители, които решават, че искат по-добър живот за децата си и правят голяма крачка в ПРОМЯНАТА на своя живот и на този стотици, хиляди деца и техните родители – основават неправителствена организация.

И така, ето ни на прага на нашата 20 годишнина! Очакваме да бъде успешна, вълнуваща, интересна и полезна.

Благодарим за подкрепата! Нека продължим заедно борбата за по-успешни деца и родители! Благодарим на всички, които ни подкрепиха през годината, продължаваме заедно!

За всички актуални новини и предстоящи събития, ни последвайте в социалните мрежи – Сдружение „Бъдеще за децата“, Inst. @speckids.kazanlak