Сдружение „Бъдеще за децата“ отбелязва 21 март – Международен ден на хората със Синдром на Даун


На 21 март отбелязваме Международния ден на хората със Синдром на Даун. За първи път деня е отбелязан по време на VI световен симпозиум по инициатива на Европейската и Международна асоциации с цел превенция и помощ на хората със Синдром на Даун, който се провежда в Палма де Майорка през 2006 година.

Двадесет и първото число на третия месец не е избрано случайно за отбелязването на този ден, а за да покаже, че Синдромът на Даун е свързан с тризомия (три копия) на 21 хромозомна двойка.

Детето със Синдром на Даун е като всяко друго дете. То иска да играе с приятели, то е сърдечно и иска да бъде обичано. Много хора по света обуват различни чорапи на 21 март, за да подкрепят хората със Синдром на Даун и за да напомнят, че света е шарен и разнообразен. Ние също се включихме, но с нарисувани чорапи!

През целият месец март деца и родители, ползващи услугите на  Център за социална рехабилитация и интеграция и Център за обществена подкрепа, оцветяваха и апликираха шарени чорапи, които ние закачихме на пъстра изложба във входа на Сдружение „Бъдеще за децата“.

Деца със Синдрома на Даун се раждат на всякъде по света без значение от раса или социален слой. Около 100 такива деца се раждат и в България всяка година.

Подобни инициативи и събития се случват в целия свят. Те целят да привлекат внимание и да разяснят какво представлява синдрома, какво означава той за хората, които са родени с него и как те играят важна роля в нашия живот и общество.