Състоя се третия модул обучения по проект „Заедно с нашите деца“


„Как се характеризира прехода между детска градина и училище?“

„Как се развива речта при най – малките?“

„Как да споделяме време в игри с нашите деца?“

На тези и на още много въпроси си отговориха родителите от двете детски градини „Слънчице“ и „Еделвайс“, които са партньори по проект „Заедно с нашите деца“. Те имаха възможността да присъстват на общо четири срещи със специалисти и да разговарят на различни теми.

Две от срещите, водени от психолога Мая Момчилова бяха посветени на прехода от детска градина към училище и се проведоха в подготвителните групи на детските градини. В срещите се дискутира това как да помогнем да детето да се приспособи, как правилно да го подкрепим и да спомогнем за това училището да е привлекателно за малчугана. Какво да очакваме с настъпващата промяна и как да участваме положително.

Другите две от срещите бяха водени от логопеда Емел Сали и от педагога Галина Пеева. Родителите получиха подробна информация за това как следва да се развиват езиково – говорно децата. Особености в говора при израстването. Кога се появяват различните звукове в говора на децата и кога е необходимо да се обърнем към специалист.

На всички присъстващи бе представен огромно разнообразие от игри, подкрепящи развитието на децата, които могат да бъдат изработени у дома, заедно с малчуганите. Специалистите представиха играта като време за деца и родители и какво време да отделяме за това. Коментираха се отговорностите, които трябва да се доверяват на децата, според тяхната възраст.

Близо 40 родителя се включиха активно в дискусиите и задаваха въпроси или даваха примери от личния си опит с децата у дома.

Дейностите, насочени към деца и родители в рамките на проекта също продължават. През месец май се отбелязва световният ден на семейството. Деца и родители заедно изработиха весели маски, с които се снимаха, за да съберем пъстра изложба! 90 усмивки, 90 споделени семейни момента, 90 маски в 90 снимки успяхме да съберем и да публикуваме на страницата на Сдружение „Бъдеще за децата“ през целият месец май.

През следващите месеци предстоят още разнообразни дейности, целящи да да създадат позитивна подкрепяща среда за децата, чрез насърчаване на общуването между родителите и децата и активно взаимодействиe на детската градина и семейство.

Проекта „Заедно с нашите деца” се осъществява благодарение на най – голямата социално отговорна инициатива на Лидл България „Ти и Lidl за по – добър живот” в партньорство с Фондация „Работилница за граждански инициативи” и Български дарителски форум.

Радваме се на добро партньорство и активно участие от страна на двете детски градини!