Състоя се церемония по връчването на Годишни награди „Бъдеще за децата“


На 6 юни 2018 година Сдружение “Бъдеще за децата” с подкрепата на Община Казанлък и в партньорство с Фондация “Сийдър” връчи за четвърта поредна година наградите “Бъдеще за децата”. Събитието има за цел да поощри хората, способствали животът на децата от нашия град да се подобри и средата, в която те израстват да стане по-добро място за тях.

Церемонията се състоя в Музей на розата в присъствието на номинираните, приятели и съмишленици на каузата.

Наградите се връчиха в три категории: „Обществена личност“, „Бизнес с кауза“ и „Приятел на детето“. Отличени бяха и три кампании и инициативи в подкрепа на децата на Казанлък.

Право на номинация имаха всички организации, работещи с деца – училища, детски градини, клубове, читалища, медии, детски центрове и социални услуги.

Получихме общо 19 номинации в категориите, като най – много и тази година са имената в категория „Приятел на детето“. В журито по определянето на наградите бяха включени представители на сдружение „Бъдеще за децата“, Фондация „Сийдър“,Община Казанлък, медиите, един младеж и доброволец.

За „Приятел на детето“ в четвъртото издание на Наградите „Бъдеще за децата“ бе избран Димитър Гайдаров – диригент, композитор и музикант, отдаден на фолклора и децата. С цената на личното си време и усилия той работи с много деца, както от града, така и от околните села. От година насам, работи и с осем деца в един от центровете за настаняване от семеен тип. Чрез музиката помага на младежите в центъра да се сближат, да работят в екип, да си поставят цели и да се стремят към тях.

Отличието „Приятел на детето“ бе връчено от младежите от Център за настаняване от семеен тип 1. В категорията бяха номинирани още Георги Бяндов – преподавател по астрономия и физика и психология, Николай Скляров – дългогодишен преподавател по физическо възпитание и спорт в Математическата гимназия, Нешо Нешев – строителен предприемач, Станко Танев – ръководител на Балетна формация „Дива денс“, Мариана Ламбова – треньор на Спортен клуб „Розова долина“, Албена Арнаудова – секретар на НЧ „Звезда – 1918“, село Хаджидимитрово, Иванка Тончева – медицинска сестра в Дневен център за деца с увреждания, Дирухи Кадирева – педагог в Дневен център за деца с увреждания и Мария Кюркчиева – психолог в Дневен център за деца с увреждания.

В категорията „Обществена личност“ тази година имаше една отличена номинация за Гинка Щерева – обществен посредник в Община Казанлък. Наградата бе връчена от госпожа Петя Чакърова – заместник областен управител. Госпожа Щерева бе отличена, защото винаги е отстоявала интересите и правата на децата през професионалния си път. Приема като лична кауза всеки проблем, свързан с децата и влага много усилия, лично време и контакти при разрешаването му. Подкрепила е редица инициативи, свързани с децата и тяхното благосъстояние.

Наградата в категория „Бизнес с кауза“ беше присъдена на Нешстрой ЕООД – строителна фирма, която спонсорира футболен клуб „Розова долина“, неколкократно подкрепя основно училище „Паисий Хилендарски“ за извършване на ремонт. На работа във фирмата има зает един младеж, ползващ услугата на Център за настаняване от семеен тип, което е подкрепа от изключително значение за неговото развитие в живота и пример за важността всички младежи да имат достъп до трудовия пазар. Фирма Нешстрой ЕООД получи две номинации в категорията. Номинация получи и Стенли Нанчев – дългогодишен фризьор в Казанлък, който подкрепя редица каузи в името на деца и младежи. Наградата в тази категория връчи госпожа Галина Стоянова – кмет на община Казанлък. Госпожа Стоянова връчи и още една специална награда на Мария Гинева – изпълнителният директор на Сдружение „Бъдеще за децата“ за активната работа през годините. Госпожа Гинева получи златна роза – един от символите на града.

Трите кампании и инициативи, които бяха отличени тази година бяха „Истински приятели“ на Надежда Цветкова, Елеонора Мерт и Ярослав Ковачев. Госпожа Цветкова стартира инициативата, която има за цел да засвидетелства лична и директна подкрепа на децата на България, лишени от родителска грижа. Към нейната инициатива се присъединяват Елеонора Мерт и Ярослав Ковачев, за които госпожа Цветкова казва, че са незаменими със своята всеотдайност, точност, постоянство и подкрепа. Благодарение на тяхната инициатива фондация „Сийдър“ получи финансови дарения, за да продължи работата на центъра за семеен тип за деца, лишени от родителска грижа, осветление около центъра, липсата на което е било проблем още от изграждането на центъра. Децата получиха коледна украса и настроение.

Кампания „Да подарим усмивка“, в рамките на която вече повече от пет години мотористите от мото клуб „

Черните рози“ раздават подаръци и лакомства на децата от града, облечени като Дядо Коледа. Освен, че радват много деца по площада, те избират и няколко дечица и техните семейства, които са в неравностойно положение и им осигуряват подаръци и по – щастлива Коледа. През изминалата година бяха зарадвани над сто деца, а девет семейства получиха подкрепа от кампанията.

И кампанията „Сладки за Цеци“, която бе организирана в подкрепа на детенце от нашият град, което имаше спешна нужда от лечение в чужбина. Ентусиазмът, енергията и желанието за подкрепа на организаторките на събитието – Стела Гърдева и Нина Димитрова, се пренесе сред жителите на целия град и сумата

, необходима за лечението на малкият Цеци бе събрана изключително бързо. Това бе един прекрасен пример, че чудеса се случват не само по Коледа!

Плакетите бяха връчени от Мария Гинева – изпълнителен директор на Сдружение „Бъдеще за децата“.

В категорията бяха номинирани още Мариана Мъгева за коледната й продукция, благодарение на която бяха събрани средства за подкрепата на едно казанлъшко семейство. Номинация получи и Петко Чирпанлиев, който съдейства за получаването на дарение от общо над 2000 детски пюрета, над 2000 адаптирани млека за деца, детски играчки и дидактически материали, които бяха разпределени в социалните услуги в Казанлък и Шипка.

Всички номинирани бяха наградени с Удостоверение за приноса си към благосъстоянието на деца на Казанлък. Удостоверенията бяха връчени от Александрина Димитрова – изпълнителен директор на фондация „Сийдър“.

Водещи на церемонията бяха Валентин Калчев и Даниела Захариева. За доброто настроение на гостите се погрижиха младежите от Център за настаняване от семеен тип 1 и Димитър Гайдаров, възпитаниците на Клуб по спортни танци „Роза“ към Общински Детски Комплекс, Виктор Видев и Вероника Тенева с ръководители Иванка и Петър Радеви, както и Божидара Гайдарова от Школа по изкуствата „Емануил Манолов“ към НЧ „Искра – 1860“ с художествен ръководител Стефка Денева.

Наградите „Бъдеще за децата” се реализират с подкрепата Община Казанлък, Фондация „Сийдър“, Музей на розата, Пицария Ню Йорк и Общински детски комплекс „Свети Иван Рилски“