Усмихни живота си!


antiSPINВъв връзка със Световния ден за борба срещу ХИВ/ СПИН, обществения посредник на община Казанлък, госпожа Гинка Щерева, потърси подкрепа в лицето на специалистите от Център за обществена подкрепа- Kазанлък. Обучен екип, от подкрепящата услуга, разработи специална програма за тренинг-обучение в училищна среда, която проведе днес, пред ученици от  девети клас на Хуманитарна гимназия „Св. Св. Кирил и Методий”.

В рамката на посланието „Усмихни живота си!”, психолозите Диляна Костова и Миряна Господинова, успяха да заинтригуват учениците с подготвените от тях информационни материали и средства. За разведряване на обстановката екипът беше подготвил и няколко ролеви и интерактивни игри.

Днешната среща бе началото на кампания по Превенция, която ще продължи и през следващите месеци. Идеята на госпожа Щерева и ЦОП Казанлък е по едно такова обучение да се реализира и в останалите училища на територията на община Казанлък. Главната цел на Програмата „Превенция и контрол на ХИВ/СПИН и други полово предавани болести. Превенция на ранна бременност“ е на достъпен за децата език, да се допринесе за ограничаване на разпространение на полово предавани болести и инфекции сред младите хора, подобряване на качеството им на живот и превенция на изоставянето на деца.

Специалистите от Центъра са млади и доста отворени хора, с което бариерата по-лесно пада и децата могат да споделят по-свободно.

„Именно защото вярваме, че тази формула е успешна, откликнахме на призива на госпожа Щерева. Не винаги и не всички деца споделят в семейството и пред учители, въпроси свързани със секса или теми за полова и здравна култура. Днешната среща само потвърди този факт. Децата масово търсят и получават информация от интернет пространството и по-рядко – в приятелски кръг.”, споделят от Центъра за обществена подкрепа.

 

Днес, 1-ви декември, отбелязваме Световния ден за борба срещу СПИН, целта, на който е да насочи общественото внимание към проблемите от ХИВ вируса и да подчертае необходимостта от подкрепа и разбиране за хората, живеещи със СПИН.
В световен мащаб с вируса на имунната недостатъчност всеки ден се инфектират около 7100 души. У нас от началото на годината до края на юли са открити 113 серопозитивни лица.
За първи път този ден се отбелязва през 1988 г. Първите случаи на СПИН са регистрирани в САЩ, Хаити и Африка още през 1977 и 1978 г. Първите публикации по темата се появяват в началото на 80-те години в САЩ, а през 1982 г. Центровете за контрол и превенция на заболяванията в Щатите официално въвеждат името СПИН.

Данни за живеещи с ХИВ/СПИН в България:

  • Увеличаване от 37 % през 2007 до поне 60% през 2014 г на обхвата на най-рисковите групи от населението с целенасочени, устойчиви и доказани в практиката интервенции за превенция на ХИВ с цел да се намали риска за заразяване и предаване на ХИВ инфекцията.
  • Увеличаване от 33% през 2007 до поне 75% на обхвата на най-рисковите групи с услуги за доброволно изследване и консултиране за ХИВ с цел да се увеличи процента на хората носители на ХИВ, които знаят за своя статус.