Eкипът на Сдружение „Бъдеще за децата”, отправи призив (предизвикателство) във връзка със световната инициатива ДЕН НА РОЗОВАТА ФЛАНЕЛКА и отбелязването на СВЕТОВНИЯ ДЕН ЗА БОРБА С ТОРМОЗА В УЧИЛИЩЕ.


pink_t'shirt_24.02.2016Eкипът на Сдружение „Бъдеще за децата”, отправи призив (предизвикателство) във връзка със световната инициатива ДЕН НА РОЗОВАТА ФЛАНЕЛКА и отбелязването на СВЕТОВНИЯ ДЕН ЗА БОРБА С ТОРМОЗА В УЧИЛИЩЕ.

 

Призовахме, всички училища в града на розите, на 24.02.2016г., да се облекат в розово, да закачат розова панделка/стикер, да организират събитие или инициатива, с което да покажат своята съпричастност в борбата с училищния тормоз. И получихме обратна връзка от повечето от тях – някои отговориха положително, други не дотам, а трети – с мълчание.

 

„Докато комуникарахме с училищата, с техните директори, учители, училищни психолози и педагогически съветници установихме, че в редица казанлъшки училища отбелязването на Световния ден за борба с училищния тормоз е станало традиция, а в други – ще се случи за първи път. И всичко това ни показа, че всичко има смисъл! Хубаво е, че не си затваряме очите пред проблема. Истината е: Да, има случаи на агресия в нашето училище. Да, има деца, които са тормозени в училище!  Да, агресията сред децата и училищния тормоз са факт! …

Напоследък все повече се говори за училищния тормоз – по-често след инцидент на територията на някое училище, и не толкова с цел превенция. Нашата провокация бе да се заговори сред учениците, учителите и родителите с цел превенция на тормоза в училище. И главните действащи лица да бъдат именно децата.”

 

Нека отбележим всички заедно Световния ден за борба с тормоза в училище чрез флашмоб, бе едно от нашите предложения. Такъв ще се проведе в СОУ „Екзарх Антим I” гр. Казанлък и ОУ „Св.Св. Кирил и Методий” с. Ръжена /община Казанлък/, ОУ „Мати Болгария” и Националната гимназия по пластични изкуства и дизайн в града.

Деца и учители ще направят сърце, розова фланелка и други форми с телата си, и по този начин ще кажат заедно „Не на тормоза в училище!” По едно и също време, точно в 12 часа на обяд, 25 розови балони ще полетят от Националната гимназия по пластични изкуства и дизайн „Акад. Дечко Узунов”, ХГ „Св. Св. Кирил и Методий”, Професионалната гимназия по транспорт и транспортен мениджмънт, ОУ „Св. Св. Кирил и Методий” с. Ръжена и сдружение „Бъдеще за децата” (ул. „Войнишка” 25). Към нашия екип ще се присъединят децата от Клуб „Млад доброволец” на ПМГ „Никола Обрешков” гр. Казанлък.

С „розово” настроение учители и ученици ще покажат и заявят своята гражданска позиция срещу насилието и тормоза в училище. Розови дрехи, очила, лица, изложби, мултимедийни презентации, анкети сред учениците, пана с послания, тематични часове посветени на агресията и т.н. Това ще бъде един ден РОЗОВ ДЕН В КАЗАНЛЪК!

Радио предаване с историята и символиката на този ден и всичко свързано с неговото отбелязване ще звучи по училищното радио на СОУ „Екзарх Антим. Забавни и образователни занимания за най-малките са подготвили в ОУ „Паисий Хилендарски” с. Хаджидимитрово – там ще изработят къщичка на добрите дела, а в училището със същото име, само че в град Казанлък (ОУ „Св. Паисий Хилендарски), ще се проведат поредица от инициативи в рамките на няколко поредни дни – украсяване на дърветата с розови панделки, поставяне на розови послания на входа на школото и пренасяне на Розовото в класните стаи. А възпитаниците от ОУ „Д-р Петър Берон” на с. Овощник ще поставят розовите очила в Деня на борбата с училищния тормоз и освен това, те ще подредят изложба  на сърца, в знак на съпричастност. Анкета на тема „Агресията в училище (Разпознаваме ли видовете агресия и къде можем да потърсим помощ) и постери  „ДА на приятелството, НЕ на тормоза” са инициативите, които ще реализират учениците от 5-ти до 8-ми клас в с. Хаджидимитрово. В Националната гимназия по изкуствата пък, всеки ще може да напише сам своето розово послание срещу училищния тормоз и да го закачи на картонена тениска във фоайето. Освен това членовете на клуб „Млад доброволец” в гимназията (НГПИД) ще изработят информационен плакат за ДенЯ, с който да представят световната инициатива пред своите съученици. Всеки ученик от основното училище в село Ръжена на влизане в сградата, в сряда – 24-ти, ще получи лично послание „Не на тормоза в училище!”. На този толкова специален ден в ход ще влязат и Ученическите съвети – именно чрез гласът на децата, директорите са решили да популяризират Световния ден за борба с училищния тормоз и неговата символика – в ОУ „Паисий Хилендарски” /гр. Казанлък/ и ПГ „Ив.Хаджиенов”. Редица инициативи са подготвили и в ОУ „Георги Кирков” и ОУ „Мати Болгария” в гр. Казанлък.

Ние поканихме учениците, училищните директори и учителите да споделят с нас, как показват „Розово за тормоза в училище!”, като качат снимки на нашата Фейсбук страница – Сдружение „Бъдеще за децата” и отправят своите послания за доброта, човечност, обич и толерантност. Така, че ще видим…!

 

 …Всяка година последната сряда на февруари е известна като Ден за борба с тормоза в училище. Познат е също и като „Ден на розовата фланелка“. На този ден участниците носят розово, за да символизират своята позиция и неприемане на тормоза в училище.

Всичко започва през 2007г. като протест срещу инцидент, свързан с тормоз в едно училище в Канада. Тогава събитието е организирано от двама ученици – Дейвид и Травис. При откриването на учебната година в тяхното училище, група по-големи ученици се подигравали и тормозили един деветокласник, че дошъл с розово поло, докарвайки го до плач. На следващия ден, споменатите двама ученици решават да купят и разпространят сред съучениците си 50 розови тениски в подкрепа на тормозения техен приятел.

Тази инициатива бързо става популярна сред други училища чрез sms-и, имейли и медии. През 2008 г. премиерът на Британска Колумбия обявява този ден от февруари за ден срещу тормоза в училище. Всяка следващата година все повече ученици го честват, идвайки в училище с розови тениски и дрехи, на които пише  „Тормозът спира тук“ и „Ден на розовата фланелка“.  Скоро инициативата се подема и от хиляди училища по целия свят. За първи път в България се отбелязва през 2012г.

 

НЕКА ПРИСЪЕДИНИМ И КАЗАНЛЪК в инициативата и покажем „Розово на агресията в училище” е една идея на екипа на сдружение „Бъдеще за децата” гр. Казанлък и децата от клубовете „Млад доброволец”.

 

Ние от Сдружение „Бъдеще за децата“ работим за подкрепа на децата и младежите в риск и техните семейства и за развитие на доброволчеството. От миналата година организацията развива дейности и реализира инициативи и кампании с цел запознаване на обществеността с дейността на Сдружението и социалните услуги, които управлява.  В отделните инициативи се включват деца и младежи на различна възраст (предимно ученическа), като доброволци и подпомагат осъществяването на различни социални и обществени каузи. В тази връзка, стартирахме проект „Гласът на децата”, финансиран по Програмата за подкрепа на НПО в България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2009 – 2014г., чиято основна цел е да дадем възможност на децата да изразяват своето мнение и да формират социално-отговорно поведение.  Именно благодарение на  „Гласът на децата” създадохме Клуб „Млад доброволец” в пет училища на територията на община Казанлък – ПМГ „Никола Обрешков”, ХГ „Св.Св. Кирил и Методий”, Професионална гимназия по транспорт и транспортен мениджмънт, Национална гимназия по пластични изкуства и дизайн „Акад.Дечко Узунов” и ОУ „Св.Св. Кирил и Методий” в село Ръжена. В продължение на почти три месеца с тях работиха  двама от специалистите на местната организация, по специално подготвена за тях Програма – на достъпен език, стъпвайки на интерактивния подход, игри, дискусии, асоциации, мултимедия, тестове. Колегите проведоха пет обучения във всеки клуб, като всеки път те включваха ролеви игри за изграждане на връзка, екипност и доверие. Накараха младите доброволци да направят реална оценка на своите индивидуални възможности. „След приключването на обучителния етап децата имат основни и практически знания за това що е то доброволчество, как да изготвят план за дейността си, как да го реализират, как да привличат ресурси, за да осъществят дейностите си. И най-важното е, че се научиха да изразяват своето мнение, да го споделят в групата без да се притесняват. Научиха се да говорят. Инициативата да покажем едновременно „Розово на агресията” във всяко училище е част от дейността на Клубовете. Децата подходиха изключително сериозно  пред тази задача.Това беше нашата цел и още – да ги мотивираме, да им предоставим поле за изява и възможност да заявят себе си в обществото.”, споделят от екипа на проект „Гласът на децата”.

 

Повече за дейностите по училищата, вижте в прикачения файл.

Програми за Деня на розовата фланелка