Диляна Костова, психолог в Центъра за обществена подкрепа: „Детето има нужда да бъде разбирано“


Едно от най-важните неща, които един родител трябва да направи, е да разбере своето дете. Единственото което се изисква е да обърнете внимание на малките неща, които ви казва, например: какво харесва или не харесва вашето дете, какво го кара да се смее или да плаче, какво го мотивира или го прави нещастно.

Родителите преди всичко са личност и като такива притежават различни способности. Някой от тях умеят да тълкуват уменията на детето си, други се затрудняват. Когато възрастният не разбира детето си, това става предпоставка да тълкува способностите му погрешно или да го преценява неправилно. Понякога тези погрешни тълкувания могат да бъдат безобидни, но в понякога могат да доведат до сериозни последици.

 Наблюдението е ключът към детето Ви

Проявете интерес към това, което вашите деца правят или казват. Какво иска да прави най-много детето Ви?

 • Как реагира, когато трябва да направи нещо, което не му харесва, като например да яде зеленчуци, вечер да ляга по-рано от обичайното или да си напише домашната работа?
 • Желае ли да споделя или да опитва нови неща?
 • Бързо ли се адаптира към нова и непозната среда? В състояние ли е да се приспособи към промените?
 • Докато отговаряте на тези въпроси, не съдете детето, а се опитайте да погледнете света през неговият поглед.

Прекарайте „качествено“ време с детето си

 • Времето, което прекарвате с децата си на масата докато вечеряте или по пътя докато ги водите до училище, не е достатъчно. Може да се наложи да отделите време да поговорите и да поиграете с тях и да прекарате качествено време, които да ви позволи да разберете начина им на мислене.
 • Разговорите с децата ви дават информация за това какво се случва в живота им в училище и вкъщи, каква е любимата им музика или телевизионно предаване, както и какво ги вълнува и какво не.
 • Качеството на времето не винаги означава да говорите или да правите нещо заедно. Понякога можете просто да седнете заедно и ежедневно мълчаливо да ги наблюдавате, за да съберете информация за тяхната личност.

Слушайте – Нека децата ви разкажат своите истории

Започнете разговор, за да накарате детето Ви да говори и след това слушайте какво се опитва да каже. Децата може и да не могат да се изразяват ясно, поради което трябва да обърнете внимание на думите, които използват и на техните невербални знаци.

Фокусирай се:

 • Тон: начина, по който то подчертава определена дума или фраза.
 • Изрази: които ви казват как се чувства. Преценете силата на емоциите му, когато детето говори за нещо, за да се разбере дали му харесва, дали се страхува.
 • Език на тялото:следете за визуален контакт, как използва ръцете и в каква поза е седнало/ станало.

Не само че трябва да слушате докато то говори, но е желателно след като то е споделило с вас, да знае, че думите му са били чути и най-важното, че да взети на сериозно.

 

Децата се изразяват по различни начини

Вашите деца могат да се изразяват по повече от един начин. Освен това децата изразяват своите чувства чрез дейности.

 • Ако децата ви обичат да рисуват, пишат или да играят, насърчавайте ги да правят това по-често. Заведете ги в класове по изкуство или живопис, помагайте им да изразяват себе си. Можете също така да им дадете различни теми за рисуване, без да ограничавате въображението им.
 • По същия начин можете да подарите на детето си дневник, в който да пише за това, което е направило в даден ден и за начина по който ежедневните събития са го накарали да се почувства.Колкото повече детето ви пише, толкова по-лесно ще се изразява.
 • Отделете време, за да разгледате и коментирате художествена му творба, за да получите представа за това, което се случва в ума му. Не разчитайте буквално творбите му, защото в крайна сметка можете да приемете емоциите му като свои и да прецените погрешно истинските му усещания и чувства.
 • Нека да обяснят какво пишат или рисуват и какво чувстват.

Задавайте правилните въпроси

Започнете разговора, като зададете въпроси с отворен край, които биха насърчили детето да сподели подробности.

 • Вместо да питате „Харесва ли ти тази песен?“, Което гарантира или „да“ или „не“, попитайте „Какво мислиш за тази песен?“, което ще позволи на детето да каже повече.
 • Вместо да просто да го питате с кого е играло, го попитайте какви игри са играли. Нека Ви обясни подробно, без да го прекъсвате.
 • Също така, никога не отбягвайте въпросите, които вашето дете задава. Ако нямате отговор на въпроса на детето си, проверете го и по-късно се върнете при детето си с отговор. Игнорирането или умишленото избягване на даден въпрос, може за в бъдеще да ги обезсърчи детето ви да задава въпроси.

Емпатия – влезте в обувките на детето си

Емпатията е важно качество, което родителите трябва да развият, ако искат да разбират по-добре децата си.

 • Почувствайте това което то самото изпитва. Опитайте се да прецените какво преживява в настоящият момент детето Ви.
 • Използвайте техния език, за да им помогнете да ви разберат по-добре. Запитайте се за това – ако бяхте дете, бихте ли разбрали начина по който се изразяват възрастните, както и сложните думи и изрази?
 • Когато не разбирате поведението на детето си, помислете – как бихте се държали или реагирали Вие, ако бяхте негово място?