Как да създадем граници и правила на детето?! И защо?


Правилата учат децата какво е авторитет. Добре поставените правила, които поддържат структурата на предвидимия свят, показват на детето, кой е авторитетът. Това е човек, който има повече възможности, умее повече неща, знае повече, но налага (и по-важното спазва) същите правила. Този човек не е деструктивен, той не руши реда. Не налага нови правила, само за да покаже силата си или да достигне облаги. Той е лидер, а не насилник.

Още една причина да се налагат правила — детето изгражда своя система за преценка на света, важните и маловажните неща в него.

Правилата учат децата, че съществуват естествени последствия от действията им.

Правилата и границите не са всичко в детското възпитание. Те просто допълват топлите чувства, доброто отношение и обясняването на случващото се. Но без тях, децата няма да могат да адаптират психиката си към света, в който живеем.

 

Kак да се дисциплинирате когато наистина не искате да го правите?

Някои родители просто не искат да бъдат лошият човек. Други позволяват на децата да правят каквото искат винаги, защото се страхуват, че забраната ще доведе до гневно избухване. Има и такива родители, които имат спомени от суровата дисциплина, която им е била налагана, когато те са били малки и не желаят да причиняват подобно нещо на децата си. Това, което трябва да запомните е, че родителят има задължение към детето си, да го възпита, да бъде отговорен възрастен – и да го научи как да се държи в определени ситуации е част от това.

Как го наложим дисциплина ?

Не гледайте на детето си като лошо дете.

Вместо да подхождате към дисциплината от ъгъл, че детето ви умишлено е направило нещо лошо, опитайте се да го приемете като липса на преценка от тяхна страна. Така ще бъде по-лесно за вас, да го дисциплинирате по положителен начин, защото ще бъдете по-склонни да се фокусирате върху това, да научите детето си, кое поведение е приемливо.

Създайте рутина и я спазвайте

Определете подходящото време за вечеря, игра или заспиване. Ако детето ви знае, че е необходимо да прави нещо в определено време, то е по-малко вероятно да се възпротиви когато му кажете да го направи.

Да създавате правила, които детето не може да следва

Бъдете разумни когато става въпрос за правилата на къщата. Помислете за това дали това правило е наистина необходимо и дали може да бъде ефективно прилагано или създавате правила, които само чакат да бъдат нарушени. Уверете се, че вашите правила са подходящи за възрастта на детето и приемете, че може да се наложи да бъдете по-гъвкави когато децата пораснат и се нуждаят от повече независимост.

Последователно прилагане на последствията

Един от най-добрите правила е да прилагате последствията за лошо поведение, които сте определили. Може би, един от най-добрите начини за възпиране на детето да действа неправилно е да му покажете, че сте сериозни когато става дума за последствия – ако той/тя си мисли, че сте мекушави, то за тях няма да има смисъл да следват правила ви.

Премахване на изкушението

Малките деца имат много малко самоконтрол, така че не оставяйте изкушение на пътя им. Нека си го кажем: ако те не могат да стигнат до буркана с бонбони, който вие предвидливо сте скрили половин час преди вечеря, то няма защо да спорите кога е позволено да се ядат бонбони! Избягвайте да ги дисциплинирате за ситуации, които е можело да предвидите и не оставяйте поведенчески капани по пътя си – вместо това създайте среда, която да насърчава доброто поведение.

 

Внимавайте с думите „да“ и „не“

Замислете се върху думите, които използвате. Например, вместо да кажете „Иване, не взимай играчката от Петър!“, по-добре използвайте: „Иван, сега е ред на Петър да си поиграе с играчката!“. По този начин, вие казвате на детето, какво да прави вместо постоянно да му казвате какво да не прави.