Култура на детското хранене – забавно и полезно! – част 2


Правете си кулинарни работилнички у дома, или пък се включете към такива Клубове и/или организации, които предлагат такива услуги и занимания. Сега се провеждат много такива събития и инициативи и онлайн.  

Всеки родител иска детето му да расте  здраво, умно и щастливо.

Ние знаем, че здравословното хранене за децата поставя основите на ценния им живот, осигурява техния растеж, физическо и психическо развитие. Ето защо е изключително важно той да е балансиран и да отговаря на всички нужди на детето, като се вземат предвид неговата възраст и индивидуалности.

Една балансирана, здравословна диета за децата е дори по-важна от тази за възрастните. В крайна сметка, растящото тяло се нуждае особено от достатъчно витамини, минерали и други хранителни вещества.

Още от детството, от детската градина ние трябва да учим децата си на разнообразието от продукти, за да изберем тези, които наистина са полезни за здравето. Правейки го така, че ежедневното правилно хранене на детето да стане начин на живот за семейството, средата му. Активно общувайки с детето си, давайки му пример, то придобива добри хранителни навици.

На масата трябва да говорим само за доброто

Ситуацията трябва да помогне на детето да се отпусне, тогава апетитът ще бъде добър, а настроението е доброжелателно. Децата могат да помогнат при сервиране и декориране на ястията. Когато сервирате зеленчуци и плодове на масата, попитайте децата какви витамини и микроелементи съдържат и защо са толкова полезни или вие самите разкажете това на тях.

Ако детето откаже здравословно ястие, поканете го да експериментира и да направи ястието необичайно.

От опита, който имаме като родители и специалисти, може да ви споделим следното:

Здравословна храна за деца – навици, установени от детството

Здравословното хранене на децата е не само баланс, но и определени навици, създадени от детството:

>  Въведете режим на частична мощност. Препоръчва се 4-5 хранения на ден на малки порции – 3 основни и 2 допълнителни.

>  Храната трябва да изглежда привлекателна. Експериментирайте оформянето на ястията, използвайте ярки и здравословни съставки, привличайте децата да участват в процеса на готвене.

>  Яжте с децата. Най-добрият пример е вашият. Често ние сме подобни на родителите си, не защото имаме такава конституция, а защото имаме определени хранителни навици в нашето семейство още от детството. Ако ядете правилна и здравословна храна, тогава, най-вероятно, вашите деца ще “следват стъпките ви”.

>  Не карайте децата да ядат това, което не харесват. Принуждавайки децата да ядат здравословни храни, които им се струват безвкусни, неволно създавате асоциация в съзнанието им – всичко, което е полезно, е безвкусно. Стойността на един продукт в повечето случаи може да бъде заменена с друга.

Стремете се да обогатявате културата за хранене у детето като цяло и оценяване на храната сама по себе си и нейното приготвяне. Включвайте ги в приготвянето на вечерята, любимите здравословни бисквитки, закуска за шампиони и силни татковци през почивните дни ….

Попитахме много родители – Как се справят с тази задача?; Помолихме ги да споделят трикове и практични съвети. 80% от тях ни споделиха, че както и всичко останало, което правим и учим с децата, и при храненето е така – С   в ъ л ш е б с т в о!