Култура на детското хранене – забавно и полезно! – част 1


Какво да направим, за да намалим честите пролетни настинки и какви храни ще помогнат на децата ни да повишат съпротивителните сили на организма през пролетта.

Вероятно сте забелязали, че с настъпването на пролетта някои деца започват да боледуват по-често. Това е така, защото зимата е изтощила организма, а имунитетът е отслабнал. Храненето през зимата, колкото и да се стараем да е пълноценно и разнообразно, е по-бедно на пресни зеленчуци и плодове, което води до намален прием на витамини, минерали и ненаситени мастни киселини. Наред с това по-често се консумира термично обработена храна, вместо сурова.
Детският организъм се развива интензивно и ако има дефицит на полезни вещества и имуноглобулини, той неминуемо ще доведе до намаляване на съпротивителните сили на организма, а от там следват и честите неразположения, настинки и вирусни инфекции.

Преди да посегнем към медикаментите обаче, трябва да знаем, че при включването на подходящи храни към дневното детско меню, имунитетът може да бъде стимулиран, а това е много важно, особено през пролетта.

Хранене
Здравословният режим на хранене е един от основните фактори за изграждането на добър имунитет. Храните, които избираме трябва да са възможно най-малко химически замърсени, да не съдържат консерванти, добавена захар, оцветители и подобрители. Изборът на храни трябва да се подчинява на баланса между отделните хранителни групи, а не за сметка на на една или друга. В периода на растеж децата се нуждаят както от белтъчини и въглехидрати, така и от мазнини. Затова от менюто му не бива да отсъстват яйцата, рибата, млякото и месото, но винаги в компанията на много сурови зеленчуци, плодове, зърнени и бобови храни, различни ядки и семена. Разбира се, всяка храна трябва да се включва в храненето на детето в съответствие с неговата възраст.

За изграждането на добър имунитет от изключителна важност е чревната микрофлора да е добре балансирана. За целта е препоръчително ежедневно да се приема кисело мляко, което съдържа лактобактерии. Децата, които редовно приемат кисело мляко боледуват по-рядко от грип, възпаление на горните дихателни пътища и ушите.

Ето кои храни е добре да приема всяко дете, особено през пролетта, за да се укрепи имунната му система:

  • *Месо – телешко или птиче, черен дроб, яйчен жълтък, мляко и млечни продукти, бобови продукти.
  • *Предимно пресни и сурови плодове и зеленчуци – най-добре да са такива, които са характерни за региона, в който живеем, но заради високото съдържание на витамин С могат да се дават и цитрусови плодове, банани, киви, ананас, манго. Зелените листни зеленчуци също е хубаво да присъстват ежедневно на трапезата.
    Обичайната порция плодове и зеленчуци дневно е около 200 грама.
  • *За да се набави достатъчно количество витамин Е в организма, по-големите деца могат да приемат сурови ядки – орехи, бадеми, лешници, и семена – слънчогледово, тиквено семе и сусам. Наред с това могат да се дават маслини и студено пресован зехтин.
  • *Ненаситените мастни киселини са от съществена важност за организма, тъй като те го предпазват от алергични реакции и повишават силата на белите кръвни телца като подпомагат преодоляването на възпалителните процеси. Могат да се доставят в организма чрез различни видове по-мазна риба – скумрия, риба тон, сьомга.

Емоционално здраве
Колкото по-неспокойно и стресирано е едно дете, толкова по-често то боледува. Това е така, защото физическото състояние на организма е пряко зависимо от психическото. За съжаление, също както при възрастните, така и при децата стресът въздейства върху нивата на кортизола и адреналина, които имат славата на имунно-разрушители. Ето защо е важно да се грижим за спокойствието и психичното равновесие на детето. Подсигуряването на достатъчно време за игра, почивка и положителни емоции са от особена важност за нервно-психическото равновесие, а от там и на имунитета. Всеизвестно е, че психически устойчивото дете дори да се разболее, боледува по-леко и по-кратко.

Време с родителите  

Може би един от най-важните, ако не и най-важният елемент затова децата да са щастливи и здрави. Инвестирайте време, внимание, любов и го правете постоянно. Децатa имат нужда най-много от това. Нищо и никой не може да замени радостта на децата от общуването с родителите им. Колкото повече, толкова повече :).

Играйте заедно, четете, спортувайте, пътувайте, забавлявайте се, въобще правете заедно нещата от живота. И под прекарване на време заедно нямам предвид гледане на телевизия или всеки да си гледа в телефона (таблета и тн).

Особено важно е да се храните заедно като семейство всички по едно и също време и на едно място. Все по-често се случва децата да ядат отделно в техните си стаи, част от семейството ядат на крак, други не ядат въобще в къщи.

Семейната трапеза сплотява членовете на семейството и е чудесно място всеки да сподели преживяванията си от деня. А в допълнение имате възможност нагледно с личен пример да покажете как смятате, че е правилно да се храните. Децата подражават на родителите си в почти всеки аспект и е много вероятно и с храната да се случи така, и то без да им се натяква.

Надявам се това четиво да ви е от полза и да успеете да отгледате едни здрави и щастливи деца, които се наслаждават на живота във всеки един аспект и всеки един ден. И един ден да станат стойностни хора, които да помагат на другите.

Закаляване и физическа активност
Не бива да се подценява физическата активност при децата, при това тази на открито. Честите разходки и излетите сред природата са от полза за правилното развитие на децата и за укрепването на имунитета им. Практикуването на различни спортове също са от значение – плуване, ски, колоездене, тенис и повечето спортове, които се практикуват извън затворени пространства.

Сън и почивка
За да расте едно дете, то трябва да почива и са спи достатъчно. Докато е в състояние на покой, детския организъм възстановява съпротивителните си сили и балансира всички физиологични процеси. В зависимост от възрастта си, детето трябва да спи между 10 и 14 часа в денонощието. За да е пълноценна почивката, детето трябва да спи в добре проветрена, чиста и тиха стая, при температура не по-висока от 20 градуса. В стаята не бива да има електронни устройства като телефони, компютри, телевизори.