Мария Гинева – Изпълнителен директор


Мария Гинева е Изпълнителният директор на сдружение „Бъдеще за децата“. Завършила висше образование – магистър „Специална педагогика“ в СУ „Св.Климент Охридски“ гр.София през 1997г. ,  специализирала за работа с деца със зрителни увреждания и деца с умствена изостаналост. Допълнителни й квалификации са в сферата на работата с деца с увреждания и в управлението на социалните дейности.  Прочетете повече: ТУК  

Членува в организацията от самото и създаване, дълги години е Председател на сдружението, а от три години е Изпълнителен директор. Член на Управителния съвет на Национална мрежа за децата.

Ето как отговори на въпросите, госпожа Гинева:

Защо избрахте да работите това? 

Преди 14 години започнахме да се самоорганизираме, за да променяме средата за децата с увреждания и техните семейства да правим опити да ги интегрираме в училищата и детските градини, да говорим за достъпност, за приемане, за подкрепа за семействата, за всички тези неща, които към този момент продължават да звучат актуално, но в различна степен. За всички нас, това беше едно голямо приключение и нова възможност.

Обръщайки се назад  си спомням за трудностите, през които сме преминали, за всички проекти и инициативи, за успехите и провалите ни. За мен да работя в неправителствена организация като „Бъдеще за децата“  е едно голямо предизвикателство, това е една бързо променяща се реалност, в която е необходимо да бъдеш гъвкав,  да усещаш пулса на общността и да вземаш бързи решения.

Много често в тази работа не са достатъчни само личните ти качествата, необходимо е да имаш до себе си хора, които ти вярват, които вървят заедно с теб и посрещат с теб успехите и трудностите. Необходимо е да имаш подкрепата на местната власт и институциите, както ние намерихме подкрепа в лицето на Община Казанлък. Без това, успехите нямаше да бъдат същите!

Какъв е най-големият Ви успех в работата според Вас?

Нямам най-голям успех, имаме много малки успехи, на които се радваме всеки ден. Успех е, когато едно дете проговори! Успех е, когато едно от децата в центъра направи първите си крачки или когато научи първите буквички! Успех е, когато едно дете остане в семейството, а не отиде в институция! Успехите са всеки ден край нас, само трябва да имаме очи, за да ги видим.

Какво е най-голямото предизвикателство?

Предизвикателствата са на всяка крачка, но те не трябва да ни плашат, а да ни стимулират да продължаваме напред и да не се отказваме! Упоритост и търпение са необходими!

Какво обичате да пратите в свободното си време?

Нямам много свободно време, но малкото време, което имам  прекарвам с любимите си хора. Обичам да се разхождам в планината и да покорявам нови върхове!