МБАЛ „Д-р Христо Стамболски” получи ЗЛАТНА ЯБЪЛКА


златна ябълка 2016–мбал казанлъкНационална мрежа за децата връчи шестите награди „Златна ябълка“ за принос към благосъстоянието на децата

 

Национална мрежа за децата организира за шеста поредна година церемония за връчването на награди „Златна ябълка“. Отличията са признание към усилията, вложени от различни хора, организации и институции за подобряването на живота и благосъстоянието на децата в България. Призовете бяха връчени в навечерието на Деня на детето 1 юни във Военния клуб в София.

Наградата „Болница“ беше присъдена от журито на МБАЛ „Д-р Христо Стамболски“ от град Казанлък за включването на социален работник в родилното отделение, който консултира бременните и майките, при които има риск от изоставяне на децата.

Тази година наградите са в 10 категории, посветени на 10-ия юбилей на Национална мрежа за децата: „Герой на децата“, „Училище“, „Болница“, „Община“, „Журналист“, „Благотворител“, „Вдъхновител“, „Кампания или социална иновация“, „Награда за цялостен принос“ и „Специална награда“.

Болницата е номинирана за включването на социален работник в Родилно отделение, който да консултира бременните и майките, при които има риск от изоставяне на децата и да им предоставя подкрепа, насочена към задържане на децата в семейството.

По проект „Прегръдка за всяко дете“ на сдружение „Бъдеще за децата“, финансиран по програма „Вяра в детето и семейството“ на фондация „Лале“, е изграден координационен механизъм за превенция на изоставянето между отдел „Закрила на детето”; МБАЛ – гр. Казанлък; община Казанлък и номиниращата организация „Бъдеще за децата“.  В рамките на споразумението МБАЛ Казанлък се ангажира да информира ОЗД и социалния работник от организацията за родилки, които са заявили желанието си да изоставят детето си, за изоставени новородени в родилно и за други деца в риск.

Във връзка с напредъка на болничните политики и практики казанлъшката болница не отстъпва по нищо на нито едно държавно или частно здравно заведение по отношение на осигуряване на сигурна и доброжелателна среща за децата и техните родители.

Бебетата не се разделят от майките си по време на престоя в родилно отделение. Стимулира се изграждането на емоционална връзка между тях. Насърчават се майките да кърмят своите новородени.

Екипът на родилно отделение оценява необходимостта от социален работник в рамките на отделението и насърчава разширяването на дейностите му.

Съвместно с екипа на Центъра за обществена подкрепа към сдружение „Бъдеще за децата“ специалисти на Родилно отделение се включват в курсове за бременни като запознават бъдещите майки с темата РАЖДАНЕ.  Дават ценни съвети и примери от своята практика при отговора на въпроси като – как да родя – естествено или секцио, ще ми помага ли някой в болницата, за да почна да кърмя, как да се подготвят младите родители за идването на бебето и постъпването в болничното заведение.

За наградите „Златна ябълка“ тази година са номинирани общо 40 кандидати. Победителите в категориите „Училище“, „Болница“, „Община“, „Журналист“, „Благотворител“, „Вдъхновител“ и „Кампания или социална иновация“ се избират от жури в състав: Боян Захариев, Програмен директор в „Отворено общество“; д-р Маша Гавраилова, здравен експерт; Елена Атанасова, УНИЦЕФ България; Мария Черешева, Асоциация на европейските журналисти; Росица Димитрова, Национална сдружение на общините в Република България; Илияна Захариева, директор Корпоративни комуникации в Мтел, които тази година подкрепиха награди „Златна ябълка“; Виктория Крънева – представител на Младежка мрежа „Мегафон“, която представлява мнението на децата и младите хора след предварителна консултация с членовете на „Мегафон“. Двете специални награди се гласуват от Управителния съвет на Национална мрежа за децата.

Президентът Росен Плевнелиев беше удостоен със Специална награда за неговите системни усилия и подкрепа по темите, свързани със защита на правата на децата и включването им в дневния ред на различните власти на страната. „Важно е да поставим правата на децата в центъра на събитията“, коментира Президентът при получаването на наградата. Той припомни, че България, като председател на съвета на министрите на Съвета на Европа, включващ 47 държави, даде приоритет именно на темата за правата на детето, а конференцията на високо ниво, която се състоя у нас, и „Софийската стратегия“ бяха приети единодушно от всички европейски държави.

През 2011г. кмета на община Казанлък – госпожа Стоянова получи специалната награда „Златна ябълка“ за принос към развитието на неправителствения сектор и политиките за деца в област Стара Загора.