На път към мечтата за Национална многопрофилна детска болница


Независимо от споровете за броя болници и болнични легла в България, които се оказаха невероятно предимство в COVID-19 кризата, обществото е категорично по един въпрос за нова болница и той е, че трябва да се построи национална детска болница, в която всички специалисти по педиатрични специалности да могат да лекуват.

След близо година – време на много дебати, спорове, протести… правителството обяви, че старата и недостроена сграда на Националната детска болница ще бъде съборена. Бъдещата детска болница ще бъде построена на същия терен, в карето между няколко болници и в непосредствена близост до детската клиника на „Александровска“. Това увери премиерът Бойко Борисов, който се срещна с представители на протестиращите.

 Ето още един пример, че е важно да заявим и отстояваме гражданската си позиция. Дни и месеци наред, граждани, родители, специалисти, педиатри и представители на неправителствения сектор се бореха и защитаваха каузата – здравето на децата според Световните и Европейски стандарти и директиви, които държавата така „пламенно следва и защитава“.

Те се мобилизираха и създадоха Петиция за съвременна Национална детска болница. Гражданските организации, които всъщност бяха и най-близо до хората, успяха да осигурят диалог между правителството и обществото и политическите партии. Бяха внесени проекто-предложения, обосновки на архитекти, предложения на педиатри, за да могат българските деца да получат, подобно на всички деца в други европейски държави, адекватна среда за лечение.

Както подсказва името, НПО са независими от правителството и политическите партии и са онзи коректив, който принуждава властите да действат в интерес на гражданите, като по този начин защитават демокрацията и обществения интерес. В крайна сметка НПО са създадени от активни граждани с различни каузи и за това се наричат още граждански организации.

По време на разговора премиерът Борисов подчерта, че постройката, проектирана през 70-те години на миналия век, ще бъде съборена и на същото място ще се изгради нова модерна педиатрична болница, в която ще бъде гарантиран достъпът на специалисти и от съседните високоспециализирани лечебни заведения.

Ако всичко върви по план Национална педиатрия ще има у нас след около 4 години. България е единствената европейска държава без многопрофилна детска болница.

Темата в развитие е обобщена много добре в репортажа на Марина Малашева, репортер на НОВА ТВ.

https://www.vbox7.com/play:74e0016a1e