“Приказна седмица” в Центъра за обществена подкрепа в гр. Казанлък


10659210_10202495072529434_623781715651759089_nВ последните дни от лятната ваканция, екипът на ЦОП Казанлък организира кампанията „Приказна седмица” – една кампания за деца, родители и младежи. Инициативата се проведе в сградата на Центъра /бившата Община 2/, в продължение на три дни – от 10.09. до 12.09., включително.

И през трите дни от 10:00 до 12:00 часа, бяха отворени арт-ателиета за рисуване, оцветяване, приложни изкуства, изработка на сувенири от глина, картички и др. Най-посещаваното ателие, бе това за рисунките на лице, където млади родители и служители на Центъра, изпъстриха детските лица и ръчички с различни приказни елементи.

Центърът за обществена подкрепа се беше погрижил, да съдаде приказна атмосфера за своите гости и нови приятели. В компанията на Пепеляшка, Снежанка, Рапунцел, Хензел и Гретел, педагогът към Центъра, пременена като Принцеса, въвлече децата в света на класическите приказки на Братя Грим. Четенето на приказки на открито, в една по-цветна и задушевна обстановка, оказа положително въздействие, както на децата, така и върху техните родители. През последният ден от „Приказна седмица” се проведе и „фреефест” – родители и деца имаха възможността да си разменят непотребни, вече за тях, играчки, а в късните часове на деня – „лятно кино”, с прожекцията на анимационния филм „Красавицата и звярът”, разбира се с пуканки и напитки.

Инициативата премина под мотото „За детство като в приказка без край” и се реализира, като част от заложените дейности по проект към Националния Алианс за работа с доброволци /НАРД/.

В началото на тази година, към Сдружение „Бъдеще за децата с увреждания”, бе създаден Център за работа с доброволци /ЦРД/ към НАРД.

Владислава Бумбалова, координатор към Центъра за работа с доброволци :

„Нашата идея е чрез поредица от събития и кампании да покажем на местната общност, възможности за самоорганизиране с цел добротворчество и повишаване вярата в семейството и децата. Кампаниите са замислени, така че хора от всички възрастови групи да помагат и да се забавляват заедно. Много сме доволни от реализацията на „Приказна седмица”, тъй като много млади майки с деца, баби и татковци, дойдоха и се забавляваха тук. Именно това е й ролята на Центъра за обществена подкрепа и на Центъра за работа с доброволци. Ще се радваме да привлечем повече хора към нашата кауза и да имаме възможността да реализираме много такива инициативи занапред.”

Идеята на младите специалисти е провеждайки кампаниите на място, в сградата на Центъра за обществена подкрепа, да се създаде предпоставка малки и големи, да припознаят ЦРД към Сдружението, като свое място за изява, да проявят интерес към дейността му и да бъдат част от нови доброволчески и благотворителни проекти.

Приказната кампания съвпадна и с рожденния ден на Центъра за обществена подкрепа. Вече една година, социалната услуга работи в подкрепа на децата и семействата от община Казанлък и региона. Следващата кампания, която подготвя екипа, ще се реализира през месец октомври. Тяхната нова цел е да съберат цели семейства, които да се забавляват заедно, да се създадат нови познаства и контакти между родителите и възможност за обмяна на опит помежду им в грижата за децата.