„Приключение с приятели” покори и Узана


За100_8039 поредна година сдружение „Бъдеще за децата” проведе летен лагер за деца от уязвими групи.

В рамките на една седмица, деца – клиенти и потребители на социалните услуги „Център за обществена подкрепа” и „Център за социална рехабилитация и интеграция за деца”, бяха част от едно незабравимо приключение в планината, местността „Узана”, община Габрово – от 27.06.2016г. до 02.07.2016г. /вкл./

За тазгодишния лагер сдружението се довери на външни специалисти по приключения за деца – училище „Реверсо”, които бяха подготвили богата програма за малките ни приключенци.

Те участваха в походи, правиха си излет и пикник в гората, яздиха коне и още куп забавни и интересни занимания. Като основни цели на лагера, специалистите бяха заложили преодоляването на бариери от различен характер при децата – развитие на комуникативни умения и социализация, подобряване на емоционалното състояние, повишаване на личната си самооценка, развиване на умения за самостоятелен живот, създаване на връзка с природата и др. Едно от големите предизвикателства за децата и екипа от Лагера бе покоряването на връх Исполин в Стара планина. За втори път сдружение „Бъдеще за децата” организира преход до този връх. Първият бе преди десет години, в рамките на проект „Увреждането не е недостатък, а предизвикателство”, в резултат, на който е и документалния филм „Исполин” . Тогава група деца и младежи, и техните родители доказаха, че двигателните и физически увреждания не са пречка да се докоснеш до върха и да създадеш силна възка с майката природа.

От тогава до днес екипът на организацията вярва в благоприятния ефект, който оказват походите и разходките в планината върху децата и се стреми те да бъдат неизменна част от терапията за тях.

Терапевтичната програма „Приключение с приятели”, се финансира Пощенска банка, а транспорта е предоставен от община Казанлък.