Първи летен лагер за ЦОП Казанлък


Picture 057Първи летен лагер за ЦОП Казанлък

 

От 14 юли до 20 юли – „Адвенчър с приятели”, за ползватели на услугата „Център за обществена подкрепа”

 

Екипът на Сдружение „Бъдеще за децата с увреждания“, проведе ежегодния си летен терапевтичен лагер. В рамките на една седмица, деца – клиенти на услугата „Център за обществена подкрепа”, бяха част от едно незабравимо приключение в полите на Средна гора.

Като основни цели на програмата „Адвенчър с приятели”, специалистите бяха заложили преодоляването на бариери от различен характер при децата – развитие на комуникативни умения и социализация, подобряване на емоционалното състояние, развиване на умения за самостоятелен живот, създаване на връзка с природата и др.

Екипът на ЦОП Казанлък, получи гостоприемство и добро отношение към децата , за което изказва своята благодарност на стопаните на хижа „Морулей”, които оказваха постоянно съдействие и помогнаха за реализацията на част от дейностите.

В организацията и провеждането на едноседмичния лагер, денонощно бяха ангажирани педагог, трудотерапевт,  медицинска сестра и доброволци от Сдружението.

Специалистите структурираха програмата, като заетостта и свободното време бяха съобразени с желанията, възможностите и потребностите на всички участници, а  дейностите разпределени в умерена натовареност на децата с функционална, занимателна и професионална трудотерапия.

В заниманията бяха заложени: овладяване на базови домакински умения, поддържане на хигиена /лична и на мястото на живеене/, арттерапия, походи в планината, игри – занимателни, психологически, логически, игри за социализация и екипност, дискусии на различни теми и др.

Използването на игрови техники е подход, който позволява въздействие върху познавателно развитие, повишаване на уменията и социалната интеграция при децата.

Всички членове на групата с желание взеха участие в подготвените занимания и игри.

На финала, всеки един – деца и обучители, трябваше да изработи картичка, с която да изрази преживяното през последната седмица. Обратната връзка бе положителна и групата се прибра в града заредена с емоции, приятни спомени и с очакване за следващия лагер.

Терапевтичната програма „Адвенчър с приятели 2014”, се финансира от неправителствената организация. От години СНЦ  „Бъдеще за децата с увреждания” търси средства чрез донорство и/или дарителство, за провеждането на терапевтични програми, които да задоволяват потребностите и нуждите на ползвателите.

„Пощенска банка” /Юробанк България АД/, за поредна година направи дарение, в подкрепа на каузата на Сдружението.  Благодарение на това, 16 деца за първи път през живота си, участваха в лагер и прекараха една незабравима седмица. Срещу дарението, което направи „Пощенска банка“, в Сдружението изработиха специални Коледно-новогодишни картички  за техните служители съвместно с школа по изобразително изкуство „Ренина” при НЧ „Възродена искра-2000”. Част от средствата от дарението бяха дадени и за провеждането на летен пленер в град Мелник, на казанлъшките художници от Школата.

В творбите си, възпитаниците на Ренина Лекова, пресъздадоха част от характерната Мелнишка архитектура и икони от Роженския манастир. Талантливите художници  създадоха около 60 рисунки, които представени в изложба на открито на ул. „Искра“.