Работна среща по проект „Заедно с нашите деца“


С работна среща бе финализиран проекта „Заедно с нашите деца“ на Сдружение „Бъдеще за децата“. Целта на срещата бе да сподели опита от проекта, който сдружението реализира в поредица от инициативи през последната една година в партньорство с ДГ „Еделвайс“ и ДГ „Слънчице“. На срещата присъстваха представители на местните детски градини и дневни услуги, както и представители на отдел „Закрила на детето“.

Целта на проекта бе да създаде позитивна, подкрепяща среда за децата, чрез насърчаване на общуването между деца и родители и активно взаимодействие на детската градина и семействата. В хода на срещата разказахме за над десет дейности реализирани по проекта, сред които „Приключение с татко“ свързано със Седмица на бащата, „Нека се замесим“, когато деца и родители заедно омесиха хляб и в него вплетоха общи позитивни емоции и „Семейна събота“ – дейност, която бе реализирана за всички семейства в Казанлък и в която бяха включени семейни творчески ателиета и възможност за осигурен достъп до катерачната стена в Казанлък.

По време на проекта родителите от двете детски градини имаха възможност да се срещнат със специалисти, с които да обсъждат актуални теми, свързани с развитието на децата. Сред темите бяха „Езиково – говорно развитие“, „Особености в развитието на децата“ и „Прехода от детска градина към училище – какво да очакваме и как да подкрепим детето си“.

Близо 200 деца и родители имаха възможност да се включат в различните дейности и обучения по време на проекта.

Гост на работната среща бе Мария Петкова от Фондация „Лале“, която говори по темата за ролята на бащите в семейството и ролята им за израстването на децата. Разказа още за Фамилно – груповите конференции като възможност за решаване на конкретни казуси, с които се сблъскваме при работата ни със семейства.

Лилия Рачева – учителка в ОУ „Н. Й. Вапцаров“ сподели с гостите на срещата за опита и впечатленията си от работата с материали на иновативният начин за учене, предлаган от Red Paper Plane. Такива материали бяха осигурени по проекта и на семействата, които се включиха в дейностите.

Срещата завърши с дискусия на теми, свързани с добри модели и практики за работа с родители и включването им по – активно в живота на децата им в детските градини. Водещ на срещата и модератор на дискусията бе Майа Грозданова – консултант „Закрила на детето“ към УНИЦЕФ.

Благодарим за ползотворното сътрудничество от страна на екипа на ДГ „Слънчице“ и ДГ „Еделвайс“, на всички участници, които се включиха в инициативите, на Алпийски туристически клуб – Казанлък, които спомогнаха за случването на дейността „Семейна събота“, както и на най – голямата социално отговорна инициатива „Ти и Лидл за по-добър живот“ на компания Лидл България, които съвместно с Фондация „Работилница за граждански инициативи“ и Български дарителски форум, повярваха в нас и направиха този проект възможен.