Сдружение „Бъдеще за децата“ награди група от 10 младежи със специални нужди


През най-, най-летния месец, едно малко бусче успя да побере младежите заедно с техните ентусиазъм, любопитство и нетърпение и придружителите им, от града на розите и да ги заведе до Градът на стоте войводи. Макар и да се намира в близост до Казанлък, град Сливен се оказа непозната за тях дестинация.

Въпреки жаркото слънце и падащият вятър бора, групата успя да посети паметника на Хаджи Димитър в града, както и археологическия паметник на културата Крепост „Туида“. За щастие попаднахме на много сладкодумен гид, който успя да им разкаже и да ги запознае накратко с историята на града.

Младежите бяха много впечатлени, от видяното, чутото и най-вече от домашното сладко от смокини, с което бяха посрещнати.

Еднодневното приключение е награда за труда и подкрепата им, в ателиетата за изработка на мартеници, които организацията провежда ежегодно. От вече близо десет години сдружение „Бъдеще за децата“ си партнира с Юробанк България АД /Пощенска банка/. Деца и младежи – потребители на социалните услуги Център за социална рехабилитация и интеграция за деца и Център за трудова адаптация и социализация на младежи с увреждания, с подкрепата на техните близки и специалисти от неправителствената организация се включват в арт ателиета и изработват мартеници за служителите на Юробанк Българи АД. В замяна финансовата компания финансира подкрепящи дейности, и услуги, на сдружението с цел подкрепа на децата в риск и техните семейства, развиване на техните възможности и повишаване благосъстоянието им.

След кратка почерпка в местна сладкарница, отново се отправихме на път. Денят завърши с усмивки и песни. Вярваме, че всеки един е взел по нещичко – с очи, със сърце, с мирис…

Толкова много емоции! И все още ги преживяваме!

Благодарим за пореден път на транспортната фирма – за вниманието, търпението и сигурността ни, за професионализма на Стоян и Христомир. Екскурзия до град Сливен

Истината е една: Колкото повече възможности се предоставят на лицата със специални потребности за срещи с хора, развлечения, колкото повече поле за изява имат, толкова повече расте тяхната мотивация и себе оценка. И от друга страна – обществото, хора от различни сфери и структури – да ги видят, да се запознаят с тях. С личността, с качествата им. Да паднат бариерите, а предубежденията към хората с увреждания, постепенно да изчезнат.  

За поред път се уверихме, че колкото и малка да е нашата България, толкова е и голяма.

Голяма на история, забележителности, култура….

Така, че пътувайте, гледайте, забавлявайте се!