Споделено от родител: Активното слушане помага на детето да разбере какво преживява


Моят син с много голяма точност успяваше да назове чувствата си относно детската градина. Казваше: „Мамо, ще ми липсваш“, или „Мамо, толкова съм тъжен“, или „Мамо, просто ми е скучно там, нямам приятели, у дома ми е интересно и се забавлявам, а в детската градина трябва да правя каквото ми казват“. С активно слушане успявах да разбера и какво се е случвало през деня и как се е чувствало детето, без да изглежда сякаш го разпитвам или ръчкам. В моментите, в които той не желаеше да говори, не настоявах, исках да вървя с неговото темпо и да не го притискам. Сутрин, когато плачеше в първите дни, го прегръщах и казвах: „Виждам колко ти е мъчно и страдаш, че отиваш на детска градина – там мама я няма и ти липсва“. Той потвърждаваше това, след което аз продължавах: „Мама също е много тъжна, че няма да си до мен“. Така и двамата бяхме наясно с чувствата на другия и имахме възможност да помислим за тях и да ги преживеем.

Loving worried mom psychologist consoling counseling talking to upset little child girl showing care give love support, single parent mother comforting sad small sullen kid daughter feeling offended

Наистина вярвах, че детето ми е способно да мине през приспособяването в детската градина с помощта на активното слушане много по-лесно и бързо. Всеки ден отделях няколко минути сутрин, за да му покажа, че ме е грижа как се чувства и да му помогна сам да намери решение на проблема си. Всеки ден виждах как детето става все по-спокойно и уверено и се приспособява учудващо бързо. След първата седмица се разболя и аз очаквах, че всичко ще започне отначало. Изненадах се, когато още на третия ден той влезе в групата си сам, без да пророни дори и една сълзица. Продължаваше да е тъжен и да скърби от раздялата, но вече знаеше, че това отминава бързо и отстъпва място на любопитството и детския ентусиазъм от откривателството. Най-важното, знаеше, че мама го подкрепя и да разбира как се чувства и това му даваше усещането за сигурност, от което имаше нужда, за да се приспособи в новата среда.

Иска ми се да можеше в нашите детски градини да ни бъде позволено да оставаме с децата си в периода на адаптация, за да става той плавно и без да се нараняват чувствата на децата. Иска ми се да можеше хората, на които поверяваме децата си там, да имат по-малко, за които отговарят и да бъдат по-адекватни и да отвръщат на детския плач с емаптия и разбиране. Иска ми се толкова много неща да се променят в системата… Надявам се това да се случи. А дотогава това, което мога да правя за децата си, е да им помагам да се справят по най-добрия възможен начин за тях – като им дам възможност да го направят сами.