#РанитеМоментиСаОтЗначение #МесецНаРодителите #ГрижаЛюбовИгра

В контекста на инициативата „Месец на родители“, споделяме с вас – Идеи за игри у дома, с които да стимулирате развитието на малките деца – Безопасно забавление и учене С РОДИТЕЛИТЕ!

Малките деца обичат да играят заедно, но поради въведените противоепидемични мерки с цел ограничаването на заболеваемостта от коронавирус (COVID-19), срещите за игра с приятели и игрите в големи групи за съжаление не са безопасни. Физическото дистанциране е отговорен начин да предпазим себе си и другите, но за малките деца, които изучават околния свят и контактуват с връстниците си чрез игра, то може да бъде особено трудно.

Играйте с детето, за да е щастливо цялото семейство. Доказва го проучване в 9 страни на света.

Ето и няколко предложения за игри, подходящи за домашни условия.

Игри, в които главни герои сте вие – децата и техните родители!

Бебета на възраст между 0 и 9 месеца

>> Дзак!

Всичко, което ви трябва за тази игра, са ръцете ви и мил глас. Седнете заедно с бебето, вдигнете ръце (или парче плат), за да закриете лицето си, след това ги махнете и кажете „Дзак!“. На бебето ще му е забавно да ви наблюдава как изчезвате и се появявате. Когато малко порасне, то ще започне само да скрива лицето си и да играе по същия начин с вас.

>> Виж и кажи

Посочвайте различни неща в дома, като ги назовавате и описвате. „Виждаш ли котката? Това е оранжева котка.“ Тази игра помага за развитие на езиковите умения на детето, като същевременно укрепва връзката между вас.

>> Семеен оркестър

Пейте песни с бебето и използвайте някои безопасни предмети, които имате у дома като музикални инструменти. Например сложете копчета или мъниста в празна бутилка и я затворете, за да направите маракас. Музиката помага за сензорното развитие, а когато детето държи маракаса в ръцете си, това е отлично упражнение за развитие на двигателните функции. Най-важно е да проявите творчество и разбира се да се забавлявате!

>> Игра с частите на тялото

Назовавайте частите на тялото на бебето и ги посочвайте, за да му помогнете да научи имената им. „Къде е носът на бебето? Ето го!“ Можете да посочите и своя нос, за да му помогнете да направи връзка между неговия и вашия нос: „Къде е носът на мама? Ето го!“.

Малки деца на възраст между 1 и 2 години

>> Кола — кутия

Намерете празна (картонена) кутия и сложете детето да седне в нея, като го обезопасите с меки одеяла. След това започнете да дърпате кутията, като имитирате звук на кола : „бу-у-у, бу-у-у!“. То ще се забавлява да се носи из къщата в новата си „кола“ (а и за вас това ще бъде известно физическо упражнение!). Ако пространството е ограничено, може да получите същия ефект, като клатите кутията наляво — надясно и заедно имитирате звука, който издава колата.

>> Барабанист в кухнята

Обърнете с дъното нагоре безопасни, нечупливи купи, тенджери и тигани, за да получите комплект барабани от кухнята си. За палки използвайте дървени лъжици. На вашата малка рок звезда ще ѝ бъде много забавно да изследва различните звуци, които може да произведе с тези инструменти. Тази игра е чудесна и за развиване на фините двигателни умения  на детето.

>> Свободно рисуване

Дайте на детето различни пастели и хартия и го оставете да рисува каквото си поиска! Това ще му даде възможност да освободи въображението си и да се радва на самостоятелна, творческа игра. Когато приключи, поговорете с него за различните цветове, които е използвало.

>> Подаване на топка

Вземете мека топка и я търкаляйте с детето един към друг. Тази игра на подаване е отлична за изграждане на увереност и го учи, че вие реагирате на неговите действия. За да направите играта още по-забавна, започнете с две топки и поговорете с детето за това коя топка избира.

Малки деца на възраст между 3 и 4 години

>> Костюмиране

Вземете различни платове и дрехи и направете от тях заедно с детето костюм на въображаем герой. След това играйте заедно игра, въз основа на костюма, който детето е избрало. Кой знае какви приключения ви очакват!

>> „Ще те хвана!“

Играйте на „Ще те хвана!“, като гоните детето, забавлявайки се, из цялото жилище. Ако то има много енергия, това ще му помогне да я изразходи. Може да се наложи и вие да подремнете, след като приключите с гоненицата.

>> Назови този звук

Имитирайте звуците, които издават различни животни, и накарайте детето да познае на кое животно се правите. Може да се редувате, като детето имитира звуците, а вие познавате. Това също е и чудесна възможност да му разкажете повече за животните, които всеки от вас избере да имитира.

>> Предизвикателство

Малките деца обичат да получават предизвикателства, докато растат и подобряват физическата си координация. Попитайте детето: „Можеш ли да си вдигнеш ръката? Можеш ли с ръце да докоснеш пръстите на краката си?“ Като използвате имената на частите на тялото в такъв контекст, това помага на детето да ги научи, и му дава възможност да ви покаже какво може да прави!

Малки деца на възраст между 5 и 8 години

>> Съревнование с препятствия

Организирайте трасе с препятствия, като използвате мебели, възглавници и играчки — всичко, което е безопасно и меко. Покажете на детето как да преминава през тях и го приканете да се постарае да го направи възможно най-бързо. Засечете времето и се опитайте да го накарате да подобрява рекорда си всеки и път, когато преминава през препятствията!

>> Измиване

Вземете няколко играчки, които могат да се мокрят, напълнете кофа с вода и нека веселбата започне. Кажете на детето да „измие“ играчките, като ги потопи във водата и си играе с тях, а след това да ги подсуши с мека кърпа.

>> Въображение

Приканете детето да поеме водеща роля и да измисли някакъв въображаем сценарий. Следвайте неговите указания и му задавайте въпроси за света, който е създало във въображението си.

>> Приготвяне на лека закуска

Поканете детето да ви помогне да приготвите лека закуска за семейството и му поставете задачата да използва колкото е възможно повече цветове. Вземете няколко здравословни продукта за закуска и нека детето ги подреди в чинията, като направи собствено оформление. Детето ще се гордее със своето вкусно постижение.

Приятно забавление!

Източник: www.unicef.org