ДА БЪДЕШ БАЩА


Денят на бащата е празник, който отбелязва бащинството и ролята на бащите при отглеждането на децата, както и осигуряване на тяхното добро възпитание. В много страни Денят на бащата се чества в третата неделя на юни, 

Денят на бащата 2022 г. ще се проведе в неделя, 19 юни.

Празникът помага да се привлече общественото внимание към значителния принос на втория родител, на чиито плещи падат следните задачи:

  • да осигури материални условия за благополучен живот на цялото семейство;
  • станете положителен пример за децата си;
  • ангажирайте се с физическото и духовното развитие на детето си;
  • обърнете внимание на интересите на децата си.

Какво е присъщо на добрия баща? Той отделя достатъчно време особено на децата си. Той застава до тях във важни моменти. Те ще научат от него всичко необходимо – от хигиенни навици или колоездене до шофиране на кола. Добрите бащи се общуват с децата си, изслушват ги внимателно и търпеливо и нямат нереалистични очаквания за тях. Предупреждават децата си за възможни грешки, но не им крещят, унижават или злепоставят пред околните. Добрият баща винаги се опитва да постигне баланс между правилата и тяхното правилно възприемане от децата.

Повече за кампанията “Да бъдеш баща” може да прочетете на hhttp://mencare.bg/. На сайта има достъпни материали за родитлеи, учители и организации.

За децата бащата е модел за подражание и авторитет, който награждава децата при добро поведение и заслуги и ги наказва, когато това е необходимо. Таткото задължително трябва да показва своето уважение и към майката, да помага вкъщи и да бъде отворен към предизвикателствата на новото време като татуировки или пиърсинг. Друго важно качество за бащата е да признава грешките си, които е допуснал. При разведени родители, навременното плащане на издръжка е също важно качество на добрия баща.

Когато едно дете чувства баща си близък, то по-успешно общува с другите хора, по-добре се адаптира към днешния променящ се свят и по-лесно усвоява нови знания. Много по-малко вероятно е дете, което има позитивна връзка с баща си или друг важен за него мъж, да пострада от насилие.

Отпразнувайте деня с децата си! 

Специално за него екипът на организациите, част от кампанията “Да бъдеш баща” адаптираха така наречените семейни бинго карти.

Прилагаме ги към с цел да ви дадат интересни идеи как по най-подходящия за вас и семействата начин да отбележите празника.

Материалите са предосатвени от Фндация “Лале” https://www.tulipfoundation.net/