Сдружение "Бъдеще за децата" facebook

Готвенето с деца

Готвенето с деца може да е приятно и забавно занимание.

Освен че ви дава възможност да прекарате ползотворно време заедно, готвенето може да послужи и като урок за малчуганите. 

 

Приказка една ще ви разкажа.

Хем е мислена, хем премислена!

Търкулнала се житената питка, към нивата,

та да си види житцето.

Но я виж ти, горските животни са се постарали,

и барбароните вече овършали,

Та даже го събрали, в чували!

След като на мелницата го смлели,

в нови дрешки се облекли,

и разлудували се те - по детски!

Па и в преспи от брашното скачали,

маска на лицето – чували за нея, отнейде,

и по резен краставичка даже –

захлупили на оченце, на носленце!

Ето иде и с мерак, катеричка Работливка,

И може да си спретнем сладкиш

от ягоди, малини и червени боровини!

Ох, че сладко се получи!

Еее, пък няма, само Мечо,

от буркана с мед да ближе,

и на мен е позволено!

Приказката може да завършим с топло мляко,

бяло, бяло – като там, където само сняг валяло.

И като леката снежинка, дет подскача и

не знае – иска ли, не иска!?

Като бялото мече да се търкулна,

и да тупна в медената, топла пита.

Ха! Аз ли бях това?!

Ами нослето!

То не е черно като маслинка,

но пък от пипера киха!

С пръстчетата ще оформя,

меки фигурки тесто.

После, с мама, тате ще печем!

Яяяя, да хапна сладко, сладко аз,

както пожелавам и на вас!

 

Готвенето с деца е като Игра, в която всеки печели!

 

Храната приготвена с любов, има съвсем различен вкус. Но ако все още се колебаете дали е редно да включите децата в готвенето, искаме да ви уверим в едно.

Хубаво е да го правим, не само защото имаме нужда от помощ (понякога), но и защото за самите деца това занимание е полезно, приятно и развиващо.

Не се ядосвайте, ако детето не е прецизно, допуска грешки, цапа, заиграва се с брашното – не забравяйте, че повечето деца трудно запазват концентрация.

Целта ви не е да направите 5-год. си дете перфектен готвач, а да го запознаете с приготвянето на храна като дейност, която може да е приятна и да носи удоволствие.

 

Започнете с лесни задачи, съобразени с възрастта на детето:

0–2-годишно – нека просто да свиква с обстановката – достатъчно е да е в кухнята до вас, докато готвите – дайте му дървена лъжица и тенджера с капак и забавлението (и шумът) е гарантирано!

2–4-годишно – давайте му малки задачи – да добавя сухите съставки, да меси малки топченца тесто, да използва формички за курабийки. Не забравяйте да вържете престилка и да намацате бузките с брашно – като истински готвач!

4–7-годишно – детето вече може по-пълноценно да участва в готвенето – да ви подава определени прибори, да разбърква сухата смес. Ако правите пица – нека то прави собствена, малка пица. Не настоявайте на точна форма и размер – важен е процесът, а не резултатът.

7+ – моториката е достатъчно добре развита и детето вече можа да борави с нож (не остър) и белачка на зеленчуци. Може да чете и да се ориентира в простички рецепти. Със сигурност може да маже пицата с доматено пюре, да слага добавки – царевица, сирене, маслини и т.н.

9–10-годишно – можете  да въведете правилото „Децата готвят една вечер в месеца“. Разбира се, ястията в началото ще са елементарни – таратор, бъркани яйца, пица.

 

По този начин те се чувстват като пълноценни и пълноправни членове на семейството, поемат отговорност и преди всичко се забавляват да готвят „за мама и тате“.

 

Успешни и вкусни преживявания!

 

За публикацията са ползвани материали от cleverbook.net/blog

 

Здравейте!

Днес, с моите колеги решихме да влезем? в КУХНЯТА! ?‍??‍???????????

Храната приготвена с ❤️, има съвсем различен вкус.

?Но ако все още се колебаете дали е редно да включите децата в готвенето, искаме да ви уверим в едно! - Хубаво е да го правим, не само защото имаме нужда от помощ (понякога), но и защото за самите деца това занимание е полезно, приятно и развиващо.

✅Предлагаме няколко лесни задачи, съобразени с възрастта на детето... Сдружение "Бъдеще за децата" Заедно - за деца и родители

Успешни и вкусни преживявания!?‍?‍?‍?

https://www.facebook.com/speckids.org/photos/a.335841886625181/1569198643289493/?__cft__[0]=AZUGPwKzqwdrddoZiMj9PUaXYOIk7bCqrgv9gCXsAulYvYi-b-HPLFSJ67cyER168jXr0HqcsEAcJduaiyQ4490WjtdOm7fDcluZL75Ck1bsRS2qTDuWj-zEbaMTekz6iogqoysQNrDOUsLjQzPJlgMBwQFp8VyZbtlSW5WOcPgdMg&__tn__=EH-R