Сдружение "Бъдеще за децата" facebook

Култура на храненето

Култура на детското хранене – забавно и полезно! – част 1

Какво да направим, за да намалим честите пролетни настинки и какви храни ще помогнат на децата ни да повишат съпротивителните сили на организма през пролетта.

Вероятно сте забелязали, че с настъпването на пролетта някои деца започват да боледуват по-често. Това е така, защото зимата е изтощила организма, а имунитетът е отслабнал. Храненето през зимата, колкото и да се стараем да е пълноценно и разнообразно, е по-бедно на пресни зеленчуци и плодове, което води до намален прием на витамини, минерали и ненаситени мастни киселини. Наред с това по-често се консумира термично обработена храна, вместо сурова.
Детският организъм се развива интензивно и ако има дефицит на полезни вещества и имуноглобулини, той неминуемо ще доведе до намаляване на съпротивителните сили на организма, а от там следват и честите неразположения, настинки и вирусни инфекции.

Преди да посегнем към медикаментите обаче, трябва да знаем, че при включването на подходящи храни към дневното детско меню, имунитетът може да бъде стимулиран, а това е много важно, особено през пролетта.

Хранене
Здравословният режим на хранене е един от основните фактори за изграждането на добър имунитет. Храните, които избираме трябва да са възможно най-малко химически замърсени, да не съдържат консерванти, добавена захар, оцветители и подобрители. Изборът на храни трябва да се подчинява на баланса между отделните хранителни групи, а не за сметка на на една или друга. В периода на растеж децата се нуждаят както от белтъчини и въглехидрати, така и от мазнини. Затова от менюто му не бива да отсъстват яйцата, рибата, млякото и месото, но винаги в компанията на много сурови зеленчуци, плодове, зърнени и бобови храни, различни ядки и семена. Разбира се, всяка храна трябва да се включва в храненето на детето в съответствие с неговата възраст.

За изграждането на добър имунитет от изключителна важност е чревната микрофлора да е добре балансирана. За целта е препоръчително ежедневно да се приема кисело мляко, което съдържа лактобактерии. Децата, които редовно приемат кисело мляко боледуват по-рядко от грип, възпаление на горните дихателни пътища и ушите.

Ето кои храни е добре да приема всяко дете, особено през пролетта, за да се укрепи имунната му система:

  • *Месо– телешко или птиче, черен дроб, яйчен жълтък, мляко и млечни продукти, бобови продукти.
  • *Предимно пресни и сурови плодове и зеленчуци– най-добре да са такива, които са характерни за региона, в който живеем, но заради високото съдържание на витамин С могат да се дават и цитрусови плодове, банани, киви, ананас, манго. Зелените листни зеленчуци също е хубаво да присъстват ежедневно на трапезата.
    Обичайната порция плодове и зеленчуци дневно е около 200 грама.
  • *За да се набави достатъчно количество витамин Е в организма, по-големите деца могат да приемат сурови ядки– орехи, бадеми, лешници, и семена – слънчогледово, тиквено семе и сусам. Наред с това могат да се дават маслини и студено пресован зехтин.
  • *Ненаситените мастни киселини са от съществена важност за организма, тъй като те го предпазват от алергични реакции и повишават силата на белите кръвни телца като подпомагат преодоляването на възпалителните процеси. Могат да се доставят в организма чрез различни видове по-мазна риба– скумрия, риба тон, сьомга.

Емоционално здраве
Колкото по-неспокойно и стресирано е едно дете, толкова по-често то боледува. Това е така, защото физическото състояние на организма е пряко зависимо от психическото. За съжаление, също както при възрастните, така и при децата стресът въздейства върху нивата на кортизола и адреналина, които имат славата на имунно-разрушители. Ето защо е важно да се грижим за спокойствието и психичното равновесие на детето. Подсигуряването на достатъчно време за игра, почивка и положителни емоции са от особена важност за нервно-психическото равновесие, а от там и на имунитета. Всеизвестно е, че психически устойчивото дете дори да се разболее, боледува по-леко и по-кратко.

Време с родителите  

Може би един от най-важните, ако не и най-важният елемент затова децата да са щастливи и здрави. Инвестирайте време, внимание, любов и го правете постоянно. Децата имат нужда най-много от това. Нищо и никой не може да замени радостта на децата от общуването с родителите им. Колкото повече, толкова повече :).

Играйте заедно, четете, спортувайте, пътувайте, забавлявайте се, въобще правете заедно нещата от живота. И под прекарване на време заедно нямам предвид гледане на телевизия или всеки да си гледа в телефона (таблета и тн).

Особено важно е да се храните заедно като семейство всички по едно и също време и на едно място. Все по-често се случва децата да ядат отделно в техните си стаи, част от семейството ядат на крак, други не ядат въобще в къщи.

Семейната трапеза сплотява членовете на семейството и е чудесно място всеки да сподели преживяванията си от деня. А в допълнение имате възможност нагледно с личен пример да покажете как смятате, че е правилно да се храните. Децата подражават на родителите си в почти всеки аспект и е много вероятно и с храната да се случи така, и то без да им се натяква.

Надявам се това четиво да ви е от полза и да успеете да отгледате едни здрави и щастливи деца, които се наслаждават на живота във всеки един аспект и всеки един ден. И един ден да станат стойностни хора, които да помагат на другите.

Закаляване и физическа активност
Не бива да се подценява физическата активност при децата, при това тази на открито. Честите разходки и излетите сред природата са от полза за правилното развитие на децата и за укрепването на имунитета им. Практикуването на различни спортове също са от значение – плуване, ски, колоездене, тенис и повечето спортове, които се практикуват извън затворени пространства.

Сън и почивка
За да расте едно дете, то трябва да почива и са спи достатъчно. Докато е в състояние на покой, детския организъм възстановява съпротивителните си сили и балансира всички физиологични процеси. В зависимост от възрастта си, детето трябва да спи между 10 и 14 часа в денонощието. За да е пълноценна почивката, детето трябва да спи в добре проветрена, чиста и тиха стая, при температура не по-висока от 20 градуса. В стаята не бива да има електронни устройства като телефони, компютри, телевизори.

 

Култура на детското хранене – забавно и полезно! – част 2

 

Правете си кулинарни работилнички у дома, или пък се включете към такива Клубове и/или организации, които предлагат такива услуги и занимания. Сега се провеждат много такива събития и инициативи и онлайн. 

Всеки родител иска детето му да расте  здраво, умно и щастливо.

Ние знаем, че здравословното хранене за децата поставя основите на ценния им живот, осигурява техния растеж, физическо и психическо развитие. Ето защо е изключително важно той да е балансиран и да отговаря на всички нужди на детето, като се вземат предвид неговата възраст и индивидуалности.

Една балансирана, здравословна диета за децата е дори по-важна от тази за възрастните. В крайна сметка, растящото тяло се нуждае особено от достатъчно витамини, минерали и други хранителни вещества.

Още от детството, от детската градина ние трябва да учим децата си на разнообразието от продукти, за да изберем тези, които наистина са полезни за здравето. Правейки го така, че ежедневното правилно хранене на детето да стане начин на живот за семейството, средата му. Активно общувайки с детето си, давайки му пример, то придобива добри хранителни навици.

 

На масата трябва да говорим само за доброто

Ситуацията трябва да помогне на детето да се отпусне, тогава апетитът ще бъде добър, а настроението е доброжелателно. Децата могат да помогнат при сервиране и декориране на ястията. Когато сервирате зеленчуци и плодове на масата, попитайте децата какви витамини и микроелементи съдържат и защо са толкова полезни или вие самите разкажете това на тях.

Ако детето откаже здравословно ястие, поканете го да експериментира и да направи ястието необичайно.

От опита, който имаме като родители и специалисти, може да ви споделим следното:

 

Здравословна храна за деца - навици, установени от детството

Здравословното хранене на децата е не само баланс, но и определени навици, създадени от детството:

>  Въведете режим на частична мощност. Препоръчва се 4-5 хранения на ден на малки порции – 3 основни и 2 допълнителни.

>  Храната трябва да изглежда привлекателна. Експериментирайте оформянето на ястията, използвайте ярки и здравословни съставки, привличайте децата да участват в процеса на готвене.

>  Яжте с децата. Най-добрият пример е вашият. Често ние сме подобни на родителите си, не защото имаме такава конституция, а защото имаме определени хранителни навици в нашето семейство още от детството. Ако ядете правилна и здравословна храна, тогава, най-вероятно, вашите деца ще “следват стъпките ви”.

>  Не карайте децата да ядат това, което не харесват. Принуждавайки децата да ядат здравословни храни, които им се струват безвкусни, неволно създавате асоциация в съзнанието им – всичко, което е полезно, е безвкусно. Стойността на един продукт в повечето случаи може да бъде заменена с друга.

Стремете се да обогатявате културата за хранене у детето като цяло и оценяване на храната сама по себе си и нейното приготвяне. Включвайте ги в приготвянето на вечерята, любимите здравословни бисквитки, закуска за шампиони и силни татковци през почивните дни ….

 

Попитахме много родители – Как се справят с тази задача?; Помолихме ги да споделят трикове и практични съвети. 80% от тях ни споделиха, че както и всичко останало, което правим и учим с децата, и при храненето е така - С   в ъ л ш е б с т в о!