Сдружение "Бъдеще за децата" facebook

Майчината любов

„Полезно за деца и родители“

Магията на майчинството

Психолозите смятат, че една от най-невероятните връзки е тази между майката и нейните деца. Тя се основава на силата на майчината любов и наистина може да направи чудеса, подхранвайки усещането за сигурност, топлина и щастие в децата. Някои специалисти обясняват редица психосоматични състояния с причинно-следствените връзки между нашите мисли и действия в миналото и последствията им в настоящето, както и отражението им в бъдещето. Един от основните механизми, които оказват пряко въздействие върху здравето на детето са думите, с които майката се обръща към него всеки ден.

Децата са като гъби – те растат бързо и попиват всичко, което виждат и чуват. Гневните думи, обвиняващите изрази и нараняващото отношение се отлагат в дълбините на детската душа и често се превръщат в несподелена болка, която има опасност да трови бъдещето на малкия човек години наред, а може да предизвиква негативни емоции и състояния през целия му живот. Обратно на тях – милите думи, проявата на нежност и обич дават сила и подхранват вярата в доброто и успеха. Те са истинско лекарство за децата и е нужно да са неотменима част от ежедневието им, защото наистина могат да правят чудеса.

Доказателство за това е проведен в Англия експеримент, в който майка на болно дете прави един и същи ритуал всяка вечер. След като бебето й заспивало, тя изчаквала началото на активната фаза на съня, която обичайно настъпва след петнадесетата минута от заспиването и изричала следните думи: „Обичам те. Гордея се с теб. Много се радвам, че точно ти си моят син. Ти си най-прекрасното нещо в живота ми.“

В сравнение с другите майки, които участвали в експеримента и които не говорели на болните си деца нощем, първото дете се възстановило много по-бързо от болестта.

Това дори психолозите наричат „Магията на майчинството“. За разлика от много други средства за лечение, изричането на тези слова е лесно и напълно безплатно, то не изисква никакви допълнителни условности и устройства, и дори не се нуждае от предварителен сценарий. Достатъчно е да се доверим на майчинския инстинкт и да оставим чувствата си да се изливат свободно. Магията на думите има двустранен ефект, те въздействат благотворно върху съзнанието на детето, но успокояват и майката, която ги изрича. Лекуват съзнанието й, освобождават я от напрежението и стреса.

Какво на практика става?

Засилва се усещането за интимност - Когато децата са будни трудно можем да ги задържим в ръцете си, но преди да заспят и когато вече се отпуснат в съня си, идва онзи толкова важен момент, в който можем да ги гушнем и да укрепим близостта си.

Време за всеки - Всеки ден сме с децата си, в някои дни непрекъснато, но всеки, дори и децата имат нужда от лично време. Добре е да си го осигуряваме, без да се обвиняваме.

Онова, което кажем днес, може би ще бъде чуто утре - Всеки ден е различен и понякога изобилието от информация буквално ни залива, а за децата тя е още по-трудна за възприемане. Това може да ги изнерви и да усложни комуникацията ни с тях. Децата ни чуват, макар и понякога да не го показват. Ако има нещо, което сме искали да им кажем през деня, но не сме успели, по-добре да им го прошепнем през нощта, а най-добре да им кажем колко ги обичаме и колко са важни за нас.

Децата чувстват любовта - Фразата „Ако трябваше отново да си избирам дете, щях пак да избера теб!“ може да предизвика учудване, но и възхита в детето. То разбира, че е значимо за нас, осъзнава чувствата ни, това, че е специално и единствено и ние го приемаме такова, каквото е.

Другата фраза, която децата обожават да чуват е: „Казах ли ти днес, че много те обичам!“

Фрази на толерантност
Те могат да променят взаимоотношенията ни и да успокоят психиката ни. Думи като любов, приемане, съжаление, макар и съвсем простички, имат вълшебно въздействие върху детската психика. Те се съдържат в някои от най-важните фрази, които казваме на глас до леглото на детето си вечер преди сън или нощем, когато спи. С тях можем да решим много проблеми в отношенията си, включително и по отношение на семейната йерархия. Например: „Аз съм твоята майка, а ти моят син.“

„Аз съм твоята майка, а ти моят син“ - Тази фраза затвърждава връзката ни с детето, а наситената й емоционалност оставя трайно в детското съзнание и кара детето да се чувства сигурно и обичано.

„Аз съм голям, а ти си малък“ - Тази фраза също се отнася към йерархията в семейството и затвърждава връзката ни с децата. Те осъзнават, че са малки и по чисто физически начин изпитват чувство за сигурност и закрила.

„Ти си прекрасен“ - Ако децата в семейството са повече, задължително трябва да споменем и тях, защото всяко има своето място в семейството и е значимо по свой собствен начин.

„Ти си малък и се нуждаеш от нас“ - Тази фраза помага на детето да се чувства значимо. Сравненията с други деца не е в полза на детето, затова колкото по-рядко го правим, толкова по-добре, а най-добре изобщо да избягваме сравненията.

„Обичам те такъв какъвто си“ - Тази фраза е от особено значение за децата, които са родени с генетични аномалии или други заболявания, изискващи специални грижи.

„Щастлива съм, че те има!“ - Тази фраза е особено успокояваща за онези от нас, които са станали родители непланирано или детето им е дошло в момент, който е бил неподходящ.

„Баща ти е най-добрият, ти си като него“ - Фразата е от особена значимост за родителите, които живеят разделени. Независимо от обстоятелствата, довели до тази раздяла, детето трябва да има уважение към баща си. Тя е много полезна и за родителите, които са заедно, особено, ако грижата за детето е предимно на майката.

 „Съжалявам“ - Ако денят е бил труден, ако е имало момент на напрежение или неразбирателство и разочарование едно „съжалявам“ може да преобърне нещата и да стопли отношенията. Да молим за прошка би нарушило йерархията, но думи като „съжалявам“ и „извинявай“ вършат прекрасна работа и запазват равновесието в семейството.

„Гордея се с теб“ - Тези думи помагат на децата да осъзнаят, че са различни и че не е нужно да се сравняват с останалите.

„Обичам те“ - Тези две думи са доказателство за чувствата ни. Те трябва да извират от сърцето и да са безусловно искрени. Те са доказателство за нашата любов.

Няма общовалидно правило кога коя фраза да казваме на децата си, важно е да сме искрени и да не се отчайваме, ако не получим очаквания отговор. Всеки родител има вродено чувство от какво се нуждае детето му и му го дава, понякога напълно неосъзнато.

Ще разберете, че думите ви са достигнали детското съзнание по това, че детето диша равномерно и дълбоко. Това е доказателство, че то е спокойно. Понякога външните белези на това възприятие са невидими, но могат да са и много отчетливи. Много важно е възрастният, който изрича тези фрази и думи да е искрен и да ги изрича с цялата си душа. Тогава магията ще е пълна.

Продължителността на тези сеанси е добре да е от три до пет минути, но да се повтарят редовно, защото както се казва в една древна поговорка „Капката дълбае камъка не със сила, а с постоянство.“ Тези фрази могат да се казват и по време на следобедния сън на детето и не само, когато има конкретен повод, а и без причина. Това са неща, които децата ще помнят през целия си живот.

Майчините думи имат огромна сила, те нямат цена, особено когато са казани от сърце и душа.