Сдружение "Бъдеще за децата" facebook

Пъзели

Знаете ли, че..

Пъзелите са изключително полезни за децата защото:

Развиват фината моторика на ръката

Помагат за когнитивното развитие на детето

Помагат за емоционалното развитие

Повишават концентрацията

Стимулират вниманието

Развиват въображението

Развиват любопитството

Стимулират мисловната дейност

Стимулират социалните умения

Кога е добре да се започне

Колкото по-рано, толкова по-добре. В магазините за играчки са налични разнообразни пъзели, подходящи за деца около 1 и над 1 годинка.

Без съмнение това е един страхотен и полезен начин да ангажирате децата като им възложите един интересен проект. Разнообразието на пъзели ще привлече вниманието към определена тема – география, литература, изобразително изкуство и други.

Целият материал можете да прочетете на www.speckids.org.

 

Ползите от пъзелите в ранното детско развитие

От ранно детство до възрастен, обичаме да играем с пъзели заради многото ползи, които можем да извлечем от тях. Пъзелите не само упражняват умовете ни, но също така предизвикват нашия начин на мислене. Когато децата се развиват, пъзелите им дават много ползи. Просто казано, пъзели могат да играят важна роля в развитието на вашето дете. Ето някои от важните предимства на пъзелите:

Реденето на пъзел, на което сме отделяли дълги часове като подрастващи, не трябва да остава само като спомен от детството, а като навик за цял живот.

Казвам го от опит – заради хилядите (колкото са и подредените ни парчета) забавни моменти, но го твърдят и специалистите.

 

Пъзелът – полезният за мозъка Релакс

 

Уикендите предлагат ценно време, предназначено за семейството, а реденето на пъзел е сред начините, с които бихме могли да го оползотворим. Това, освен че е забавно и релаксиращо, може да донесе и някои важни ползи за мозъка, особено при децата

 Развитието на детския мозък значително се повлиява от действията или начина, по който малкият човек манипулира околния свят. В това отношение пъзелите предоставят ключова възможност. Когато редят пъзел, децата се учат да работят директно със заобикалящия свят и променят формата и вида му. 

 Много важен момент е търсенето на отделните части на пъзела. Когато те се обръщат, премахват и т. н., се подобрява координацията между ръцете и очите. Очите виждат пъзела, а мозъкът предвижда коя част от пъзела трябва да се намери и постави. Това благоприятства координацията между очите и ръцете. 

 Подобно на нея, пъзелът може да предостави и възможност за развитие на двигателните умения при детето. Става дума за фината моторика, при която се изисква малки и по-специални движения, които реденето пъзелът предоставя. Развитието на фината моторика е ценна за умения като писане, свирене на музикален инструмент и др. 

Умението за ефективно разрешаване на проблеми, чието трениране създава пъзелът, е изключително важно. Докато се наблюдават различните парчета на пъзела и се разгадава кое от тях за къде е предназначено, развиваме точно него. Най-общо, пъзелът учи как да се използва ума, за да се намери решение и се мисли по логичен начин. 

 Пъзелите са полезни и по отношение подобряване паметта на детето, тъй като за успешното му нареждане е необходимо да се запомнят цветове и форми на отделните му части. Ако някое е взето погрешно, то се оставя настрани, но когато е необходимо, трябва да се сетим за него.

 

Самочувствие

Също като възрастен, постигането на определена цел често носи удовлетворение на детето. Преодоляването на предизвикателствата, свързани с решаването на пъзели, им дава чувство на гордост и самочувствие. Това не само повишава самочувствието им, но и ги подготвя за други предизвикателства в живота.

Социални умения

Пъзелите също са чудесни инструменти за обучение, които подобряват и насърчават корпоративната игра. Когато децата работят заедно, за да завършат пъзели, те често обсъждат къде ще отидат парчета и защо, споделят, сменят се и си помагат, особено когато се справят с разочарованията. И накрая, те споделят радостта от завършването на пъзела.

Заключение

Накратко, пъзелите са много важни за подпомагане на децата да развият емоционални умения, когнитивни умения и физически умения. Това са ползите от пъзелите в ранното детско развитие.