Сдружение "Бъдеще за децата" facebook

Тактики при приспиването

Тактики за приспиване при 3 годишното дете

 

Иска още една чаша вода?

Облякло си е грешната пижама?

Забравило е да каже лека нощ на котката?

На този етап тригодишното дете може и да захитрее, затова е добре да вземете предвид няколко тактики, с които да го накарате да си легне навреме.

 

Щастливият час

Децата от 2 до 4 г. обикновено спят 11-12 часа на нощ, като мнозина дремят между 1 и 3 часа през деня. Определянето на време за сън, което е удобно за всички вкъщи, и придържането към него е чудесно за поддържане на редовен модел на сън. За съжаление, децата са програмирани да заспиват по-трудно, когато са преуморени. Опитайте да се придържате към техния режим за сън, когато е възможно (разбира се, изключения ще има) и ги приспивайте по обичайното време.

Умението да четете мисли

Докато те опитват нови техники да не си лягат, включете именно тях в рутината за заспиване, доколкото е разумно. Нуждаят се от още една чаша вода? Вече имат такава. Искат да облекат онази пижама? Говорили сте за това по-рано - вече я носят. Искат да кажат лека нощ на котката? Направено е. Позволете им още едно желание – например допълнителна страница от книга, но нека бъде ясно, че тя ще е последната преди сън.

Кошмарите

Напълно нормално е на тази възраст малките да имат страхове, свързани с лягането за сън. Може би дори си спомняте как вие сте се страхували от тъмното или сте си представяли чудовища в гардероба, когато сте били малки. Прекрасно е да имат все по-развито въображение, затова гледайте на него като на нещо положително и нормално.

Насърчете детето си да говори за своите страхове, за да разберете какво ще го успокои – нощна лампа или проверка под леглото, за да докажете, че там няма нищо. На тази възраст кошмарите също са напълно нормални. Макар и по това време да са страшни, след като сте дали на детето достатъчно количество прегръдки и успокоителни думи скоро ще бъдат забравени.

Голямото легло

Това е възрастта, на която много деца правят прехода към първото си същинско легло. Всъщност доста от тях показват на неподозиращите родители кога е точното време, като просто скочат от креватчето.

Както при всички фази, преходът от креватче към голямо легло може да изисква малко окуражаване. Похвалете детето си, когато наистина остане в новото голямо легло. Ако стане от него, просто го върнете там и му напомнете нежно, но категорично, че е време за лягане. Успеете ли да запалите ентусиазма на детето, че ще има ново легло, това също може да направи прехода по-лесен. За да може детето да почувства леглото повече като свое, бихте могли да го оставите да си избере спален комплект.