Сдружение "Бъдеще за децата" facebook

Що е то психолог

 

Що е то - Психолог и психотерапия?

Психолозите не прилагат медикаментозно лечение. Те работят със здрави хора, които в даден период от живота си имат проблеми.

Психичното здраве на индивида, се характеризира с умението на човек да живее щастливо.

Психичното здраве е състояние на благополучие, хармония и комфорт, при които човек е максимално работоспособен и удовлетворен от себе си и от това, което върши. Състояние, при което може да се справи с нормалните стресови фактори на живота, да общува без напрежение, да се развива и да се усъвършенства активно. Към отклоненията от психично здраве се отнасят продължителната умора и изтощение, депресията, неврозите, тревожността, фобиите, страховете, комплексите и други. Това не са заболявания на психиката, а психични проблеми, които се появяват в следствие на личностни кризи, дълготраен психологически дискомфорт или продължителен стрес.

Живеем в динамичен свят, в който нищо не е странно.

Новости, технологии, забързано ежедневие, липса на време за всичко….

Ние сме хора, а не машини или супергерои/суперхора.

Преминаваме през различни етапи от нашето развитие и израстване като човеци, като личности. Първо сме само със семейството си, постепенно кръга се разширява и света за нас става все по-голям, и по-голям. Нещата, които попиваме, учим и виждаме… След това постъпването в детска градина, училище … тийнеджърство, юношество… емоции, чуваства, преживявания, успехи, загуби, несгоди …. Любов … създаване на семейство … поемане на нови отговорности .. стремеж да се докажеш…и постепенно навлизаме в периода на старостта … докато кръга не се затвори.

Психологът  помагат на човека да нареди  парченцата от пъзела на своя живот и да го промени.

Психотерапията помага на личността да се справи с тревожността, вината, гнева, неразрешените конфликти и й помага да формира нови адекватни поведенчески модели.

Чрез методическа и последователна работа се възстановява равновесието на личността и се  преработват и преодоляват трудни житейски събития и ситуации.

При какви проблеми помагат психолозите?

Психолозите са специалисти, които са обучени да помагат при проблеми от разнообразно естество. Например, те помагат на деца и тийнейджъри, които преминават през тежки периоди като:

Семейни проблеми;

Проблеми в училище;

Тормоз;

Здравословни проблеми.

Те подкрепят децата в преминаването през чувства на:

Тъга;

Гняв;

Стрес и тревога;

Ниско самочувствие;

Печал.

Подкрепят деца и тийнейджъри, които страдат от:

Синдром на дефицит на вниманието и хиперактивност

Депресия

Обсесивно-компулсивно разстройство

Хранителни разстройства

Самонараняване

Разстройства с разрушително поведение

Разстройства, произтичащи от травма.

Кога децата и тийнейджърите се нуждаят от консултация с психолог?

Няма правилен отговор на това.

Доверите се на вашите родителски инстинкти. Вие познавате детето си по-добре от всеки друг, както и какво е обичайно поведение за него. 

Наблюдавайте детето си и разговаряйте с него на различни теми.

Споделяйте с него.

Ще се опитаме да очертаем няколко ситуации и обстоятелства, които могат да ви сигнализират, че може би имате нужда от външна подкрепа:

  • Ако забележите у детето поведение, което ви безпокои, не е типично, и не е временно, като например повишено безпокойство, агресивност насочена към заобикалящия го свят или собственото му тяло , оттегляне и усамотяване, или тъга. Добре е първо да поговорите внимателно с детето, както и с учителите (ако детето е в училищна възраст, или се обучава в Детска градина), които често могат да дадат подробна картина за това какво се случва с него в средата извън дома, което ще ви помогне да разберете дълбочината и давността на проблема. Тази информация би била много полезна за психолога, ако решите да се обърнете към такъв.
  • често внезапни промени в обстоятелствата на вашето семейство, като например раздяла, смърт, или преместване, могат да са особено травматизиращи за подрастващия, и един от начините да разберете, че това е така е, ако забележите например, че вашето дете има необясними или необичайни болки в главата или стомаха, проблеми със съня, или трудности да се концентрира. Разбира се, добре е първо да се обърнете към вашия лекар, който може ви помогне да разберете дали причината е физическа или емоционална. 
  • ако установите, че проблемът на детето ви оказва влияние върху способността му да функционира ежедневно,или поведението му оказва неблагоприятно влияние върху други взаимоотношения в семейството, това може да е основателна причина да се обърнете към детски психолог. Благополучието на децата е свързано с психичното им здраве, както и с физическото им здраве. Консултирането или терапията могат да помогнат на децата и младите хора да развият устойчивост и начини за справяне, така че да могат да се справят по-добре с това, което животът им предоставя.

 

Ако сте загрижени за поведението и емоционалното състояние на детето си, поговорете с него за идеята за търсене на терапия /съобразено с възрастта и възприятията му/

От нашия опит, можем да потвърдим, че терапията е особено полезна за деца с ниско самочувствие и/или демонстриращи неувереност. Чрез консултациите те могат да осъзнаят своите силни страни и да усвоят начини за справяне в предизвикателни за тях ситуации.

В процеса на работа с децата и с времето, те се научават да обсъждат и разрешават различни проблеми. Посещенията при психолог им помагат да се справят по-успешно с трудностите, да общуват по-добре и да постигат повече.

 

По-добре по-рано, отколкото по-късно!

По време на терапията, децата се учат чрез практика. Когато са малки, това означава работа с цялото семейство, рисуване, игри и разговори. Когато става дума за по-големи деца и тийнейджъри, психологът споделя занимания и идеи, свързани с усвояване на съответните умения. Децата изразяват чувствата си и решават проблеми.

Психолозите поощряват и подкрепят децата по време на учене, помагат им да повярват в себе си и да намерят силните си страни. Психотерапията изгражда полезни модели на мислене и здрави поведенчески навици.

Психологът може да се среща едновременно с детето и родителя или само с детето. Това зависи от възрастта. Специалистът може да се среща и отделно с родителя, за му да даде съвети и идеи как да помага на детето вкъщи.