Сдружение "Бъдеще за децата" facebook

Прекрасна кампания на Offline Kids

Прекрасна кампания на Offline Kids, която ни подсказва да изоставим за малко телефоните и да прекараме повече истинско време заедно  

“Мария. Тя е на 15 години. Върви по малка пътечка, с ръце в джобовете и се оглежда за своя татко, който идва да я посети на летния лагер.

И една подробност. В джобовете на Мария има много неща и липсват доста такива, но важно е едно – тя няма в себе си телефон, защото по една или друга причина родителите й са избрали за нея летен лагер с ограничен достъп до технологии. 

С усмивка на ушите тя среща неговия поглед, затичва се, прегръща го и двамата отиват на вечеря с желанието да прекарат време заедно.

Докато се хранят заедно обаче, тя усеща, че нещо не върви както трябва. Не защото нямат взаимно желание да общуват. Не защото няма за какво да си говорят. А защото баща й несъзнателно и многократно избира да прекъсне разговора, за да се свърже със своя телефон. 

“Ние водихме разговор, а аз не знаех отговора на нещо, например режисьора на филм, който бяхме гледали. Той автоматично посягаше към телефона, за да провери, а аз му казах, “Татко, спри да Гугълваш. Аз искам да говоря с теб. Не ме интересува кой е правилният отговор, просто искам да говоря с теб”. 

Мария иска пълното внимание на баща си и фактът, че той често се разсейва от телефона, я разстройва. 

Мария е напълно реално дете* и не е единствена. 

И да, технологиите предлагат изобилие от улеснения и възможности, но нищо не може да замести живата комуникация с тези, които обичаме.

Какъв е всъщност проблемът? 

Голяма част от родителите сме съгласни с това, че екранното време на децата трябва да се държи в здравословни граници, но забравяме, че малките по-често копират нашето поведение, вместо да слушат нашите думи.”…..

Прочетете повече тук https://offlinekids.bg/vecher-bez-ekrani/

„Полезно за деца и родители“

Колегите и специалисти от различни организации се обединяват за „За повече пълноценно и забавно време с децата!“ (кампанията на Offline Kids)

В ежедневната си работа с деца и семейства се сблъскваме с различни ситуации, различни семейства….

Децата растат като гъбки, всеки е чувал тази фраза, но се убеждава в нейната истинност едва когато стане родител. Всички майки и татковци искат най-доброто за своите деца. Едни работят, за да им купуват нови играчки. Други са строги, защото искат децата им да израснат дисциплинирани и целеустремени, трети пък избират да бъдат либерални и да предоставят възможност за избор на децата си. Има едно нещо обаче, по което родителите си приличат. Когато от дистанцията на времето погледнат назад към спомените си, съжаляват за пропуснатите моменти. Най-тъжното и безвъзвратно чувство на света. Ето за какво съжаляват най-често  родителите. Ако можете, предотвратете го.

  1. Не са прекарвали достатъчно време с децата си.
  2. Не са прегръщали достатъчно децата си.
  3. Не са направили достатъчно снимки или видеоклипове.
  4. Не са записали първите им думи.
  5. Били са прекалено строги.
  6. Не са взимали под внимание мнението на децата си.
  7. Следвали са съветите на другите хора.
  8. Пропуснали са най-важните моменти от живота на децата си.

Ние насърчаваме и помагаме на децата и техните родители да правят млаки крачки, за да засилят и укрепят своята връзка. Защото без комуникация, без споделено време, без създадени правили, традиции …. връзката и доверието между членовете на семейството - отслабва.

Забързани и претоварени от задачи, се чудим как да прекарваме повече време с децата си.

Колкото и да разтягаме деня, той все е с ограничени часове. Но вместо да търсим повече време, нека да погледнем на това предизвикателство от друга перспектива – как може да използваме по-пълноценно времето, с което разполагаме за децата си.

Ето и Няколко идеи от нас!

Бъдете креативни

Има толкова много рутинни неща, които правим в ежедневието си. Но една добра идея може да превърне нещо обикновено във вълшебно. Тази вечер, изгасете лампите и си направете вечеря на свещи. Или се облечете различно, нестандартно и смешно. Сложете си маски. Седнете в средата на стаята на пода. Това са все различни преживявания за децата Ви и за самите Вас и определено ще са повод за разговори и споделяне.

Вместо да се изнервяте сутрин в задръстването, увлечете детето да разкажете заедно приказка с неща, които виждате около себе си или да попеете с пълно гърло.

Извикайте детето в себе си

Къпането е идеалният повод за това. Кой ще стигне пръв банята? А може ли да се придвижите като крокодили или маймуни? Плискайте се с вода до насита. Направете си фонтан като обърнете душа да тече нагоре и затискате някои от дюзите. Рисувайте на запотеното огледало. Правете смешни физиономии. На страниците на „Детето играе“ може да откриете още много идеи за забавна игра, без много ресурси и подготовка.

Правете нови открития

Със сигурност до детската градина или училище има и алтернативен път за приблизително същото време. Утре минете по него и разговаряйте с детето кои са новите неща, които му правят впечатление. Ако сутрин Ви е притеснено, то вечер, когато го взимате, определено може да се впуснете в търсене на алтернативни начини за прибиране, да пробвате различна площадка за игра или да опитате нови преживявания като например да се приберете с трамвая, вместо с колата.

В петък вечер не бързайте да се прибирате. Отидете на някое интересно място, което харесвате, но все не остава време за него – парк, планина, езеро, стар приятел, хълм над града, последния етаж на блока в който живеете и т.н.

Мислете как може да направите задължението по-приятно

И зъбите трябва да се мият, но знаете ли колко по-забавно е на музика и с танци, докато търкате с четката.

Всяка сутрин будите детето за сън, но си представете утре да го събудите с помощта на някоя играчка и то облечена с негови дрехи и раница, готово да тръгне за детската градина. А ако се маскирате като любимия му герой, дали няма да ококори очи по-бързо? Изпейте му нежна песен. Поднесете му любим аромат. Какъв ли ще е ефектът върху детето?

Вечер преди сън, вместо четене на книжки (доста тежко занимание след цял ден пред компютъра) или увещаване на малчото да си легне по-рано, може да си пуснете релаксиращи звуци от природата, да затворите очи и да се отпуснете на въображението си. Какво виждате вие, а детето? Може ли да излезе приказка от това?

Пренастройте се, сменяйте гледната точка и си позволете да се случват различни неща в точно тези ежедневни дейности, които се правят, защото трябва да се правят, а понякога се оказват единствените моменти от деня, когато сме с детето си. С тази нова настройка, това вече ще са моменти на общуване, споделяне, радост и релакс или казано накратко на споделено щастие.

Намерете време да отидете заедно на куклен театър или кино. Намерете време да се разходите заедно, да напазарувате заедно, да отидете на гости заедно. Всички тези неща са важни. Те са като малки бисерчета в кутията на времето. Всяко си има своето място и своята тежест. Ще дойде време, когато вие ще търсите компанията на децата си, а те ще предпочитат да излязат с приятели. Тогава ще изпитате най-голямата самота и най-силната болка. Затова споделяйте колкото се може повече време с децата си, ценете всеки миг и го прибирайте като безценен дар в сърцето си. За по-късно. Когато вие ще имате много по-голяма нужда от прегръдка.