Сдружение "Бъдеще за децата" facebook

Денят в СИНЬО и информираността за Аутизма

Стотици сгради по света тази вечер ще бъдат осветени в синьо по повод Международния ден за информираност за аутизма. В България "Освети в синьо" се отбелязва от скоро с осветяването на знакови сгради в столицата и страната.

Сградата на сдружение „Бъдеще за децата“ и Комплексите за социални услуги за деца и семейства в град Казанлък, ще бъде част от инициативата за втора поредна година.

Днес, 2-ри април ще СВЕТИМ В СИНЬО.

Нещата вече много са се променили от 2003 година, когато нищо не се знаеше за аутизма. Никой не беше чувал и дори не искаше да говори за тази тема. Към настоящия момент трябва много неща още да се променят, но ние виждаме, че обществото се движи напред. Дори личните лекари вече знаят и могат да насочват по-лесно. Това е идеята на 2 април - да покажем, че тези хора съществуват. Те са между нас. Успяхме да ги изкараме на светло.

Напоследък все повече се проявяват аутистичните проблеми. За съжаление в България няма единен регистър, който обхваща децата и възрастни с аутистични проблеми.

Аутизмът е състояние, в което най-общо казано има проблеми в социалната комуникация. Обществото не е добре настроено към тези деца. Много често поради непознаване са склонни да им лепят етикети, които са неподходящи. 


Що е то аутист?

                         

Илон Мъск и Грета Тунберг са само две от известните личности, с диагностициран аутизъм. Всъщност немалко от нас имат аутистични наклонности, казва германска професорка. Но в какво точно се изразява аутизмът?

Аутизмът има различни лица. Хора със синдрома на Аспергер например, каквито са Илон Мъск или Грета Тунберг, може да имат необичайни дарби. Пример за това дава и известният филм с Дъстин Хофман "Рейнман" от 1988. Неговият герой - аутистът Реймънд - е в състояние да запомни невероятен брой цифрени комбинации, но не и да се справя в ежедневието. Филмът пресъздава живота на американеца Ким Пийк, който можел да възпроизведе съдържанието на 12 000 книги почти наизуст.

Професор Ханелоре Еренрайх, която ръководи отделение по клинична неврология към института "Макс Планк" в Гьотинген също има подобни високонадарени пациенти.

Що за хора са аутистите?

Ако го попитате какво пише на страница 923 в средната колонка на телефонния указател, ще ви отговори моментално, но не е в състояние сутрин да си облече дрехите без чужда помощ, защото първо слага обувките, а след това се опитва да обуе панталона.

Един от най-важните белези на аутизъм е трудността да се комуникира с други хора и да се осъществяват контакти. За повечето аутисти е трудно да се поставят на мястото на другите хора, да разбират техните чувства, интуитивно да се справят в непознати ситуации или да схващат правила. Често пъти те не са в състояние да тълкуват правилно езика на тялото или мимиката на другите хора. Този тип невербална комуникация за много от тях е напълно недостъпна. В повечето случаи аутистите са особено фиксирани към спазването на определени ритуали - моливът например непременно трябва да се оставя на точно определено място и под точно определен ъгъл към тетрадката, а всяко нарушаване на този установен ред ги извежда от равновесие.  

„Има аутистични нарушения, при които всички симптоми се проявяват в много силна форма. При тях често са налични и тежки нарушения в развитието", казва проф. Еренрайх и добавя: "Аутизмът е много комплексно нарушение. Изследването му би трябвало да се извършва от различни научни дисциплини. Важна роля в това отношение играят психиатрията и неврологията, но така също генетиката и невробиологията. Само по този начин могат да се разработят ефикасни терапии срещу  различните симптоми, включително срещу нарушенията в моторното развитие, повтарящите се движения и другите тежки проблем.“

  

Диагнозата "аутизъм" задължително трябва да бъде поставена от специалисти, които добре познават това заболяване. За целта не е достатъчно да става дума за психиатър или невролог - необходими са голям опит и обширни познания, за да се диференцира дали наистина става дума за аутизъм.


Една история ... 

Когато си едва на три и не можеш, а и не искаш да говориш. Никой не те разбира. А ти нямаш желание да получиш прегръдка и да дадеш усмивка. Но това не ти пречи. Животът ти харесва и такъв. Но ... само докато си на три. Защото с всяка изминала година тежестта на социалните закони ще те натиска все по-силно и по-силно.Ще се окаже, че няма как да не ходиш на училище. Ще се окаже, че един ден майка ти не е до теб и ти САМ трябва да си купиш вода, да кажем. И тогава подреденият ти свят се срива, а ти да се чувстваш все по-нещастен. И всичко това само защото си един от онези, в чийто медицински картони в записана диагнозата аутизъм.
И не, никой не е виновен. И не - това не те прави недъгав, че си различен и много, много специален.
Хората от аутистичния спектър в повечето случаи имат висок коефициент на интелигентност, свръхчувстителни са, могат да изчисляват формули и задачи от най-висока сложност за кратко време. Могат да бъдат концентрирани в определена задача. Да, изглеждат сложни, но ако ги приемем такива, каквито са - и с това се свиква.Теориите на какво се дължи аутизмът са много.
Единственото категорично в мненията на специалистите е, че първите симптоми се проявяват веднага след раждането и колкото по-рано родителите потърсят помощ, толкова по-голям е шансът детето им да бъде "преведено за ръка" през иначе трънливия път на различие.

Вижте историята на Филип ..


От голяма полза са и признанията на звездите, които не се страхуват да признаят, че имат един или друг здравословен проблем. Например някога Джон Уейн предизвиква истинска сензация, като признава, че има рак, и то по време, в което звездите никога не говорели за такива неща.
Ще ви запознаем с 10 известни личности с генерализирано разтройство на развитието.

Дарил Хана

    В интервю Дарил Хана споделя, че е диагностицирана с аутизъм в детска възраст. През 60-те години се е смятало, че аутизмът се нуждае от лечение в болница. Лекарите са настоявали Дарил да постъпи и да се лекува с лекарства, но майката й не позволява това. Цял живот Хана се бори с патологична срамежливост. Професията й предполага, че тя трябва да бъде в светлината на прожекторите, но това й струва много усилия. По-късно лекарите уточняват, че Дарил има синдром на Аспергер. Това разстройство е разновидност на аутизма – човек има проблеми с формирането на социални връзки. Често хората с тази диагноза избягват зрителен контакт с другите или не могат да разпознаят иронията и емоциите на събеседника.

 

Антъни Хопкинс

     Сър Антъни Хопкинс, супер звездата от трилъра "Мълчанието на агнетата", само преди три години научи, че има синдром на Аспергер. Днес не се страхува да говори открито за това. Като дете е диагностициран с дислексия. Актьорът не се учи добре в училище, не разбира смисъла на текстовете, които изучава. Получава нервни тикове и обсесивни състояния. В училище често му се присмиват, на практика няма приятели. На 15-годишна възраст започва да взема уроци по актьорско майсторство от Ричард Бъртън. Това му помага да стане актьор. А впоследствие се превръща в една от най-въздействащите звезди на Холивуд. Антъни Хопкинс отчита и положителната страна на диагнозата – например по-активни са онези центрове в мозъка, които отговарят за разпознаването на детайли от нещо цяло. Така актьорът успява да анализира подробно и да изучи героите си от различни ъгли. Чрез задълбочен анализ на тяхната мотивация той успява да изиграе ролята много убедително.

Кортни Лав

Кортни Лав 4 от 8 Когато е била на девет години, певицата Кортни Лав е диагностицирана с лека форма на аутизъм. Момичето има проблеми с общуването с връстниците си. То се държеше агресивно, не учи добре (въпреки че тестовете й показват високо ниво на интелигентност). Съучениците й се подиграват. Кортни е била трудна тийнейджърка: на 14 години е изпратена в колония за непълнолетни заради кражба на тениска от магазин.
 

Уди Алън

Уди Алън 5 от 8 Талантливият актьор, режисьор и продуцент Уди Алън цял живот е живял с аутизъм. Той винаги е бил некомуникативен и страда от фобии. Страхува се от височини, насекоми, кучета, деца и смърт. Когато е в светлината на прожекторите, той изпитва симптоми на панически атаки. Дланите на Алън се изпотяват, пулсът му се увеличава и понякога почти припада. Може би поради тази причина Уди Алън никога не се появява на Оскарите. Той прави изключение само веднъж – присъства на церемонията по награждаването през 2002 г., за да се качи на сцената и да изрази съчувствието си към жертвите на атентатите от 11 септември.


Дейвид Бърн

Дейвид Бърн 6 от 8 Американският музикант Дейвид Бърн, носител на "Грами", "Оскар" и "Златен глобус" дълго време не подозира, че има разстройство от аутистичния спектър. Но на хора от близкия му приятелски кръг правят впечатление някои странности в поведението му. Например кинокритикът Полин Кейл забелязва, че е твърде вглъбен в себе си и некомуникативен. През 2003 г. става известно, че Бърн е диагностициран със синдром на Аспергер. Дейвид твърди, че музиката е всичко за него. Именно тя го вдъхновява и му помага да преодолее страховете и трудностите със социализацията.

Сюзън Бойл

Сюзън Бойл 7 от 8 Шотландската певица Сюзън Бойл придобива световна популярност през 2009 г. с изпълнението на песента "Имах една мечта" от мюзикъла „Клетниците“ в телевизионната програма „Великобритания търси талант“. Проблемите на Сюзън започват още с раждането й – когато е получила церебрална хипоксия (недостиг на кислород). Поради това по-късно тя развива проблеми с паметта и концентрацията. В училище я смятат за умствено изостанала. Бойл не разбира веднага, че има синдром на Аспергер. Но понеже вижда, че има проблеми със социализацията, решава да се тества за аутизъм. Лекарите потвърждават притесненията й. Силното й желание за пеене обаче й позволява да надмогне себе си и страховете си и да се представи в шоуто за таланти.

Дан Акройд

Дан Акройд 8 от 8 В интервю за „Дейли Мейл“ актьорът Дан Акройд признава, че има синдром на Аспергер, който е диагностициран едва през 80-те. По това време той е навършил 30 години. Съпругата му забелязва, че нещо не е наред с него, и го посъветва да посети лекар. Дан Акройд е фиксиран върху определени теми, буквално е обсебен от призраци и правоприлагащи органи. Именно това увлечение му помага да напише сценария за филма „Ловци на духове“. Това не е единствената отличителна черта на Акройд. Той е роден с плавателна ципа между пръстите на краката.


Представяме и една медицинска гледна точка....

 


Хората с аутизъм живеят в свой свят. Отличават се с постоянно повтарящи се схеми на поведение и обикновено изпитват трудности да си взаимодействат с останалите. Но пък често имат необикновени дарования...

„Вече не помня кога за първи път чух, че съм с аутизъм", казва 19-годишният Антонио Петков. Експертите наричат хората като него високофункционални хора с аутизъм: той няма физически увреждания, може да общува с другите и живее самостоятелно. Откакто е завършил училище, работи като системен администратор в една софтуерна фирма. Но понякога светът му изглежда невероятно сложен: „Винаги съм имал проблеми, когато говоря с хората, когато нещо не върви по план, когато хората не спазват правилата или настъпват промени. Безпокоя се какво си мислят и какво очакват от мен другите. Когато трябва да вземам нелогични решения, често блокирам".

https://www.dw.com/bg/какво-е-да-си-с-аутизъм-в-българия

Използвани източници: DW, 24 часа, Медицински Университет - Варна, Телевизия "Mu.Vi", dama.bg, autizmus.bg,