Сдружение "Бъдеще за децата" facebook

25 деца - ученици влязоха в нашите обувки

Като по вода! 25 април, 25 деца ... Дали има случайности или не!?

На 25 април се проведе инициативата "Бъди С нас за ден", в която участваха ученици от 4 „А“ на ОУ „Кулата“ гр. Казанлък.

Началото на инициативата „Бъди с нас за ден“ бе поставено миналата година, като част от юбилейната кампания на организацията по повод 20 години от нейното учредяване. Вдъхновение почерпихме от международната инициатива, в която деца заемат местата на мениджъри от бизнес средите или администрацията. Всяка наша кампания, инициатива или проект са продиктувани от това да направим нашата работа прозрачна и достъпна. И поради тази причина, отправихме покана към деца и младежи със свежи идеи, гражданска позиция и интереси в работата с каузи – да бъдат част от нашият екип за един ден.

До 13-ти април беше срокът, в който всеки желаещ трябваше да заяви своето участие чрез кратко мотивационно писмо и да посочи за коя позиция кандидатства – в кой стол би желал да седне.

Какво се случи в деня на инициативата?

25 деца - ученици от ОУ „Кулата“ влязоха в обувките на различни специалисти от екипа на неправителствената организация в Казанлък. Бяха разпределени в осем групи и заеха местата на Изпълнителния директор на организацията – госпожа Мария Гинева, Специалист „Човешки ресурси“, Специалист „Комуникации“, социален работник, психолог, логопед, здравен медиатор и Координатор „Къщи на семейството“ - в Комплекса от социални услуги за деца и семейства. Запознаха с Председателя на организацията – Красимира Димитрова и работещите в социалните услуги.

Събитието протече по следния начин ...

Имаше кратко представяне от страна на сдружението – мисия, каузи, какво е НПО и социална услуга. Проведохме разговори с отделните групи, изпълняваха и истински служебни задачи – казуси по случаи, писаха протоколи, планове, участваха в реална сесия с деца-потребители на сооциалните услуги, кратка екипна среща на изпълнителния директор, обработваха таблици за заплати, претегляха бебе и проследиха имунизационния календар на едно дете, участваха в психологически игри, създадоха новина... хрумна ни идея за нов проект. Макар че тазгодишните ни млади колеги бяха в по-крехка възраст задаваха адекватни въпроси, бяха заинтересовани. Децата разгледаха повечето зали и помещения в сградата, консултативните кабинети на специалистите. Най-голямо впечатление им направи „Синя стая“ – където се провеждат разпити на деца жертви и/или свидетели на насилие. Галина Гевгалова, която е един от обучените специалисти за провеждане на щадящо изслушване на деца жертва и/или свидетели на насилие, им обясни накратко как се провеждат срещите в тези специални помещения. Учениците и учителите застанаха от двете страни на стъклото и провериха какво и как се чува и вижда – направихме един примерен запис.  

Когато се зароди идеята за предизвикателство към учители, родители и деца вярвахме, че ще бъде полезно за всички. Всяко едно дете, от тук нататък, ще му се налага да говори, да учи, да преживява различни ситуации. Всеки досег с реална среда е в плюс за тях – в личното им израстване, за развитието ми и общата им култура изобщо. Работата в неправителствена организация е доста динамична, дните не си приличат, и учиш всеки ден – баланс в  отношенията и ангажиментите, да комуникираш, да търсиш.

Благодарим на деца и техните учители за това, че споделиха тези часове с нас и не се изплашиха от прогнозата за времето! Вратите ни винаги са отворени!

За всяко дете, за всеки, който изпита тази нужда!

„Бъди С нас за ден“ е инициатива, която цели по достъпен начин да запознае повече деца и младежи с работата, екипа и каузите й на сдружение „Бъдеще за децата“.