Сдружение "Бъдеще за децата" facebook

Проект "Бъдеще за всяко дете": Що е то „Къщи на семейството“?

Център, Къща, социална слуга...с една дума място, което всички деца и семейства могат да посещават. Да общуват помежду си, да получават подкрепа в посока на добро родителство и ранно детско развитие. Докато играят, говорят или се забавляват, децата и родителите учат Заедно – един за друг, един от друг. Екип от специалисти им предлага насоки и съвети по отношение на отглеждането на децата, или решение по конкретен казус, възникнала ситуация в семейството им, или изобщо социалния им кръг на общуване. 

История...от Детска къща до Къщи на семейството

През 2019 година, сдружение „Бъдеще за децата“ стартира нова, различна по това време социална услуга „Детска къща“ по „Шанс за всяко дете – адаптиране и прилагане на програмата Сигурен старт в България“ финансирана от Фондация „Лале“ и Фондация „ОУК“. Първата детска къща намери своето място в с. Горно Черковище, община Казанлък. Развихме интегрирана услуга, която включваше дейности за подкрепа от бременността на майката до 0 до 6-7 год. възраст на децата и семействата. Проектът приключи през март 2022 година. Детската къща бе взета като модел на добра практика за работа с деца и семейства от рисковите групи и тяхната интеграция и социализация от община Казанлък. И през 2022 година стартира работата по интегриран проект „Социално-икономическа интеграция и подобрен достъп до образование в община Казанлък и създаде още три такива Къщи - „Къщи на семейството“.

През 2023 година - проектът „Бъдеще за всяко дете“ на Община Казанлък и сдружение "Бъдеще за децата", има за цел да надгради и доразвие постигнатото в посока превенция на изоставянето, подобряване на грижата за най-уязвимите деца, подкрепа на семействата и промяна в общността.

Какво правим днес?

Към днешна дата можем смело да заявим, че сме намерили формулата за това, как да бъдем максимално полезни. И четирите „Къщи на семейството“ се превърнаха в място, което да събира и обединява децата и родителите. По график нашите специалисти или нашите феи, както ние си ги наричаме (ще ви запознаем с тях 😊) посещават Къщите и биват посрещани с нетърпение и обич. Освен, че следят дали всичко в Къщата е наред – има ли нужните консумативи, играчки, пособия, осъществяват връзка с местната администрация, детските градини, филиалите на Детска млечна кухня, ходят по адреси, проследяват децата и тяхното израстване .... Винаги са  подготвили интересна тема на разговор, игри за децата, изненади, нови играчки. И разбира се  - солидна доза усмивки, прегръдки и любов! Защото, в социалната работа без Любов нищо не се случва!

Всяка „Къща на семейството“ си има социален сътрудник, който се грижи за Дома - да посрещне децата и родителите, да си поговорят и поиграят...да е чисто и уютно. Веднъж седмично, във всяка Къщичка пристигат феите 😊

Ето ги и тях! Че може ли, детство без феи!?

Даниела Ленева е социалният работник в екипа. Тя е специалист и човек с богат опит и социална култура. Нейната работа се състои в това да провежда социално консултиране, участва в повишаване на родителските умения, та дори и във семейното планиране. И ако това ви звучи сложно, то ... госпожа Ленева е човекът, който може да ви посъветва какви Декларации, кога и къде да подадете, да ви свърже с лекар–специалист, от какъвто имате нужда, юрист, да ви съдейства за подаване на документи, в която и да е институция, да обсъдите заедно изминало семейно събитие или събиране, да се посмеете, да се оплачете.... Не беше необходимо дълго време хората да го разберат. И вече се възползват с пълна сила.

Петя Узунова – това е нашият здравен специалист. Освен, че е медицинска сестра, Петя е и начален учител. Още едно от нашите съкровища. 😊 Наред с включването си в игрите, разговорите и различните Работилнички за деца и родители, които се организират, Петя има специална роля. Тя проследява имунизационните календари и лични здравни карти на бебетата и децата, при необходимост насърчава за допълнителни прегледи, претегля бебетата и всеки път има „Уау, колко си пораснало! Добре се грижите за вашето дете!“. И в този момент й отговарят сияещите и горди лица на родителите. Съветва за правилното захранване и хранене на мъниците, кърмене, биберони и всички останали сладки и прекрасни неща, важни за бебешкия живот – как и кога да започнем с изправянето на детето, за пълзенето..до прохождането и проговарянето. 

Деси Димитрова – психолог. От психолозите обиконовенно се очаква да размахат вълшебна пръчица и „Пух!“ – проблемът изчезва. Да, но не. Макар, че Деси притежава супер сила – да успокоява стихиите, внася баланс и като хирург много внимателно да отстрани „чуждото тяло“ от здравословната семейна обстановка. Как го прави!? – научила се е с времето, с опита, от децата и техните родители, от живота. Освен, че разговаря с родителите и близките на децата в група, тя е винаги насреща за разговор на четири очи. След това задължително се присъединява към кръгчето на земята и започва да пляска с ръце, да пее и да играе с кукли и камиончета.

Валя Стоилова - специалист по Елементът игра ® (или както е по-познато „Библиотека на играчките“). Всеки път Валя носи куфар с играчки. И децата и родителите (вече) с любопитство очакват – „Какво ще излезе от там?“ Играта съпътства детството. Децата имат вродена нужда от действие, а играта е естествена дейност, която подпомага тяхното цялостно развитие, а също така им доставя удовлетворение и радост. Тя има особено важна роля и за развитието на детския мозък. Внимателно подбрани цветни, дървени играчки, които отговарят на най-високите стандарти за безопасност и подпомагат детското развитие в пет основни области – обща моторика, фина моторика, общуване, познание и социално-емоционално развитие. За всяка библиотека се грижи “библиотекар”, или в нашия случай това е Валя.

Цялата дейност и логистика по работата и функционирането на Къщите се ръководи от Координатор-дейности и ръководителя на проекта.

И още ...

Празнуваме, творим, учим, играем, и пак - играем.

В „Къщи на семейството“ се провеждат творчески и образователни Работилници за деца и родители, празнуваме рожденни и именни дни, празници от националния и обществен календар, културни събития, четене на приказки, срещи с вдъхновители и мотивиращи личности....

Прилича ли на Къща от приказките?

Ако Къщата е пълна с деца, смях, сълзи, пляскане, бърборене, мирише на бебе и на детска кухня...Навсякъде има разпилени играчки. В отделни кътове – сгушено дете в мама, друго – слуша приказка, трето разглежда новата кукла и очичките му се разширяват от учудване. ... Навън, на двора е шарено и пълно с люлки и катерушки. Прилича ли?

Учим и работим...

Разбира се всеки ден, хората ангажирани в проекта учат и се стремят да отговорят на нуждите на всяко дете, на всяко семейство, за да им помогнат в стъпките към едно по-добро бъдеще. Екипът участва в обучения, конференции, работни срещи и предава отчети за своята работа. Най-важното е, че всички работят Заедно!

Заедно с целия екип на организацията, на община Казанлък, с децата и техните семейства и местната общност.

За кого е подходяща детската къща?

„Къщи на семейството“ работят всеки делничен ден, от 08:00 часа до 17:00 часа. Те са отворени и на разположение на всички деца и родители, които живеят в населеното място – гр. Казанлък, с. Горно Черковище, с. Ръжена, гр. Крън.

Помещенията са пригодени за деца на възраст от 0 до 7-8 години, като предлагат безопасни и сигурни условия за игра и комуникация.

Как да ги откриете!? – Посетете населеното място и попитайте. Всички ги познават.

Или влезте в нашия сайт, или страницата ни във Фейсбук – Сдружение „Бъдеще за децата“.

Митове и легенди....

Вярно ли е, че „Къщи на семейство“ са предназначени само за деца и семейства в риск или с нисък социално-икономически статус?

  • Не. Категорично това не е вярно. „Къщи на семейството“ са предназначени за всички деца и родители, които искат да намерят приятели, подкрепа, игра и сигурно пространство.

Вярно ли е, че там се раздават само помощи?

  • Не, това не е вярно. В детската къща може да размените с друга майка, нещо което вече не ви е необходимо, да подкрепите някое семейство, което не може да се справи. Ние,от сдружение „Бъдеще за децата“ можем да предоставим хуманитарна помощ, но за семейства, които имат неотложна нужда.
  • Вярно ли е, че „Къщи на семейството“ са частен Детски център?
  • Не, не е вярно. „Къщи на семейството“ представляват социална услуга за общността, която е изцяло безплатна. Всички събития, Работилници, мероприятия и дейности се провеждат по инициатива на посетителите и единствено и само с тяхно съгласие и желание.

Вярно ли е, че „Къща на семейството“ е Детска градина?

  • Не, това не е вярно. „Къщи на семейството“ са място, в което можете да получите допълнителна подкрепа за отглеждането на детето си, среща с приятели, съвет или препоръка от специалист, място за сближаване с детето и осигуряване на социален кръг - общуване с хора, със сходни на вашите интереси и потребности. Детската градина е образователна, а и задължителна част от израстването и образованието на подрастващото дете. Но двете неща заедно – са чудесно решение!

 

Кои са нашите приятели?  

Разбира се, нищо не можем да направим сами. За да постигнем успешен резултат, освен упоритост и търпение са необходими приятели, съмишленици, добротворци...както и да ги наречем все е вярно. Социалната работа се гради на единомислене, толерантност и партньорство.

За нашата работа е много важно доброто сътрудничество и подкрепата на Община Казанлък, кметовете на населените места, учители, лекари, представители на бизнеса, доброволци и изобщо – цялата общност, и още - екипът на Дирекция „Социално подпомагане“ и Отдел „Закрила на детето“, както и всички административни структури, които се отзовават при необходимост. Разбира се, без подкрепата на мрежата от партньорски организации от НПО – сектора – не бихме се справили. Фондация „Лале“, Уницеф България, Национална мрежа на децата и други.

Споделяме ....

Нашите Къщички .... казваме нашите, защото така ги чувстваме – като Дом, привличат колеги от общини и неправителствени организации от цялата страна. Посрещаме гости и споделяме своите практики и решения за създания механизъм на работа и взаимодействие с партньорите, потребителите и приятелите ни. Всички гости имат възможност да се включват в ежедневните занимания, да изпият по кафе с местните и да усетят топлината и задружността.

Може би това е, което ги връща отново там – това, че общността е Заедно и са благодарни за това, че го имат.  

Какво искаме да постигнем?!

Това е въпрос, на който лесно можем да отговорим.

Всяко дете да има равен шанс и избор. Всяко дете да има бъдеще. Всяко дете да живее със семейството си.

Стъпка по стъпка, понякога бавно, но вярваме, че това е постижимо.

В момента детските къщи се финансират по проект „Бъдеще за всяко дете“ на сдружение „Бъдеще за децата“ и Община Казанлък, с финансиране по Програма „Развитие на човешките ресурси“ 2021 – 2027.